Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Elkán György (Nagyvárad, 1937. máj. 29.) műépítész, szakíró. Középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, a bukaresti Ion Mincu Műépítészeti Főiskolán szerzett oklevelet. Előbb Nagyváradon s Kolozsvárt töltött be építészeti tisztségeket, 1975 óta Kolozs megye főépítésze, a megyei néptanács építészeti, terület- és városrendezési osztályának vezetője. A kolozsvári Kutató és Tervező Intézet keretében dolgozta ki megyei, városi és községi területrendezési és közlekedési terveit. Az Arta Plastică, Arhitectura R. S. R., Igazság, Făclia, Korunk, *A Hét munkatársa. Tájépítészet c. tanulmányában a környezet megtervezésének és kialakításának közügyét taglalja (Korunk Évkönyv 1980).

Elkán György (Nagyvárad, 1937. máj. 29.) – műépítész, szakíró. Középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, a bukaresti Ion Mincu Műépítészeti Főiskolán szerzett oklevelet. Előbb Nagyváradon s Kolozsvárt töltött be építészeti tisztségeket, 1975-től Kolozs megye főépítésze volt, a megyei néptanács építészeti, terület- és városrendezési osztályának vezetője. A kolozsvári Kutató és Tervező Intézet keretében dolgozta ki megyei, városi és községi területrendezési és közlekedési terveit.

Az Arta Plastică, Arhitectura R. S. R., Igazság, Făclia, A Hét, Korunk munkatársa. Az utóbbiban több cikke is megjelent: Tájrendezés a Gyalui-havasokban (Korunk, 1983/3.), A Hajnal-negyed (Korunk, 1984/4.), Óvárosok újulása [Lejegyezte Herédi Gusztáv] (Korunk, 1987/2.), Egy településfejlesztés kérdései (Korunk, 1988/11.). Tájépítészet c. tanulmányában a környezet megtervezésének és kialakításának közügyét taglalja (Korunk Évkönyv 1980).

1999. októberében Elkán György tervei alapján a tordaszentlászlói mesterek betonból öntötte obeliszken a magyarfenesi Kun Árpád által faragott négynyelvű márvány-emléktábla állított emléket az 1944-es tordaszentlászlói őszi harcoknak. Számos közéleti személyiséggel együtt Elkán György építész is szorgalmazta a kolozsvári Főtér gödreinek a betemetését. Egyesületek, alapítványok által szervezett rendezvényeken, kiállításokon építészettörténeti előadásokat tartott, köztük az 1910-es években jelentkező szecessziós építészetről.

 

 

Irodalom

Zeyk Imre: Tordaszentlászlói emlékműavatás. Alkalom egymás támogatására, jobb megismerésére és az alaptalan gyanúsítgatások eloszlatására. Szabadság, 1999. október 9. – Kiss Olivér: Visszaállítják a Főtér eredeti arculatát? Szabadság, 2000. augusztus 18. – F. I.: A szecesszió épített öröksége, kor-képekben. Szabadság, 2006. január 27. 

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük