Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Kolozsvári Magyar Diákok Szövetsége , rövidítve KMDSZ az észak-erdélyi magyar egyetemi és főiskolai hallgatók érdekvédelmi szervezete, 1941 és 1944 között működött a két háború közötti önálló diákszerveződési kísérletek (Kolozsvári Magyar Egyetemi Hallgatók Egyesülete, Bolyai-kör) folytatásaként. Bár annak idején maga is ki volt téve nacionalista hullámverésnek, igyekezett ellensúlyozni az *Erdélybe behatoló jobboldali magyar diákszervezeteket, s mind a román Gusti-féle monografikus iskola, mind a magyar falukutatók hatására népismereti munkásságot fejtett ki. A kebelében működő *Orbán Balázs Munkaközösség egy nagyvonalú bálványosváraljai falumonográfia-kísérlet gazdája lett. Nagyobb szociográfiai akciói és "népi est"-jei egy "harmadikutas" irányzatot képviseltek, akárcsak lapja, a Derzsi Sándor, Kolosy Márton és Lőrinczi László szerkesztésében megjelent *Március c. folyóirat. A ~ együttműködött a *Méhkas szövetkezettel, mely *Tóth Samu vezetésével az 1945 utáni években is könyvkiadói tevékenységet fejtett ki.

Közel fél évszázados szünetelés után 1990. jan. 26-án a ~ újjáalakult. Az év márc. 12-étől 20-ig tartó diáktüntetést szervezett a magyar nyelvű felsőoktatásért, ülősztrájkkal az egyetem lépcsőin. Szakosztályokat létesített a külföldi kapcsolatok, tudomány és kultúra, számítástechnika és informatika, egyesületi rendezvények, sport és kirándulások szervezésére. A kisebbségi sors alakulásáról, *Erdély múltjáról, a vallás és *művészet történetéről, néprajzról szóló szabadegyetemi előadássorozatot is szervezett. 1990-től kezdve évente táborozás formájában *Erdélyi Diáktalálkozók szervezője és házigazdája: a III. ilyen rendezvényen Homoródfürdőn (1992) már 14 országból másfélezer vendég vett részt. Campus címmel 1990 októberétől a kolozsvári *Szabadságban heti külön oldalt jelentet meg, szerkesztői 1992-ben Balló Áron, Horváth István, Magyari Tivadar, Szabó Mátyás.

A szövetség eddigi elnökei: Villand Helmut, Branea Róbert, Ádám Gábor, Kis Bálint (1990-92).

(B. E.)

Balogh Edgár: A kolozsvári magyar diákság egységes és önálló. Magyar Nemzet, Bp. 1941. máj. 9. Izsák József: Székely nemzetkép tegnap és ma. Közli Szülőföldünk. A KMDSZ székelyföldi munkaközössége székelyudvarhelyi vándorgyűlésének előadóanyaga. Szerk. Faragó József. Sepsiszentgyörgy 1944. Magyari Tivadar: Ötletek, akciók, emberek. Beszélgetés Ádám Gábor leköszönő KMDSZ-elnökkel. *Szabadság 1992. okt. 30.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük