Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Lépcsők a temesvári *Ady Endre Irodalmi Kör íróinak antológiái. Először 1977-ben jelent meg. Bálint-Izsák László szerkesztésében 11 költő és 23 prózaíró munkáiból adott válogatást, közölte Gherasim Emil és Schiff Júlia műfordításait, s helyet adott haladó hagyományokat feldolgozó tanulmányoknak is, ezek közül emelkedik ki Forray Mária Petőfi és Lenau c. írása.

Az Adyról elnevezett kör nyomába lépő *Franyó Zoltán Irodalmi Kör folytatta az antológiák kiadását. Az 1980-ban megjelent II. kötetben Bárányiné László Ildikó, Bárányi Ferenc, *Oberten János elbeszélései, Rangecz Éva emlékezései mellett a bánsági német és szerb-horvát irodalommal is találkozunk. Jelentős *Szőcs Gyula fórum-cikke a Bartók család nagyszentmiklósi kapcsolatairól és Józsa Ödön A város vonzásában c. szociográfiai ankétja.

A III. kötet 1984-ben megszólaltatja a bánsági hivatásos írókat is, és számos cikkben a 90 éves Endre Károlyt ünnepeli. A ~ *Dávid Gyula tanulmányával emlékezik meg a 125 éve született Reviczky Gyuláról, s a költő bánsági tartózkodásáról szól *Szekernyés János írása, fellebbentve a dettai múzsa "titkát". Ebben a számban jelentek meg *Anavi Ádám Az esztenák asszonya c. drámai legendájának egyes részletei.

A ~ IV. kötetét 1987-ben már *Oberten János szerkesztette. *Franyó Zoltán emlékét idézi itt Bárányi Ferenc, s hat román költő verseinek átültetése is a kör névadóját idézi. Matekovits György humoreszkkel, Mandics György a tudományos-fantasztikus irodalom értékelésével, *Udvardy László az esztétikum genezisének elemzésével szerepel. Értékesek *Radován István néprajzi jegyzetei a fiatal halott lakodalmának emlékeiről a Bánságban.

Az ismétlődő borítólapot Schiff Róbert tervezte.

Az V. kötet anyagát az 1991-ben örökébe lépő Ezredvég c. temesvári új folyóirat vette át *Szekernyés János szerkesztésében.

(B. E.)

Molnos Lajos: Lépcsők de merre? *Utunk 1988/39. Boér Jenő: Készül a Lépcsők V. kötete. *Szabad Szó 1989/45.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük