János Kornai: Drumul nepietruit al transformării

13.00 lej

Serie: Biblioteca Kriterion

Apariție: 2000

Legătorie: legat, legat

Dimensiuni: 13×19,5

Pagini: 431

ISBN: 973 26 0613 4

În româneşte de Pavelescu Florin Marius.

Selecţia Pavelescu Florin Marius, Pilat Vasile.

Leírás

János Kornai s-a născut la 21. 01. 1928 la Budapesta. Profesor al mai multor universităţi din SUA (Harvanard, Massachusetts)precum şi la Institutul de Economie al Academiei Maghiare de Ştiinţe.
Renumitul economist autor şi coautor a peste 15 cărţi sute de studii şi articole a publicat în mai multe limbi lucrările sale. De exemplu volumul „The Road to a free Economi). Shifting front a Socialist System” (Drumuil spre o economie liberă. Ieşirea din sistemul socialist) a fost publicat şi în limba maghiară, rusă, ceha, slovacă, franceză, italiană, spaniolă, poloneză, ucraineană, estoniană, sârbă, japoneză, tamilă, chineză. Este membru al academiilor de ştiinţe maghiară, rusă, finlandeză, doctor honoris causa al numeroaselor universităţi de prestigiu, ofiţer al Legiunii de Onoare franceze şi deţinător al numeroaselor premii.
Toţi datorăm enorm lui Kornai, a cărui opera impresionează prin profunzimea raţionamentelor, prinjecunditate, prin comprehensivitate, prin abordări intenrdisciplinare excepţionale şi nu în cele din urmă, prin descinderea la dialog.
Ce poate fi mai grăitor în ceea ce priveşte influenţa sa intelectuală decât faptul că în numeroase universităţi occidentale contribuţiile sale au devenit obiectul unor teze de doctorat, ci el este aşezat la loc de cinste în toate manualele consacrate pivind sistemul economiei de comandă. Kornai a creat o şcoală de gândire prin influenţa excepţională a ideilor şi analizelor sale. Kornai are o înţelegere adâncă şi în ceea ce priveşte contextualizarea socială şi politică a procesului economic: el se întâlneşte, din acest punct de vedere, cu un Max Weber, Emil Durkheim, sau, mai recent, Marc Granovetter. Şi această contextualizate socială permite lui Kornai să perceapă mult mai realist -faţă de colegii occidentali – dificultăţile transformării post-comuniste. Kornai este un remarcabil teoretician al economiei politice a tranziţiei, un foarte fin observator al înpletirii procesului eco¬nomic cu cel social şi politic, cu cel cultural. De aici rezultă şi perceperea complexă a procesului de ansamblu de transformare societala (privită ca schimbare instituţională) care are rădăcini în istoria mai apropiată şi mai îndepărtată, decide condiţiile iniţiale, care depind de geografie etc. Anii din urmă ne-au arătat un Kornai preocupat de studii foarte aplicate (reforma statului asistentul, reforma sistemului asistenţei medicale), izvorâte din problematica extrem de dificilă cu care se confruntă ţările în tranziţie, inclusiv cefe fruntaşe.
Studiile reunite în acest volum oferă cititorului român şansa de a se apropia de ideile, unui mare economist contemporan. Sunt convins că dialogul cu Kornai va îmbogăţi pe cel interesat şi-l va ajuta să înţeleagă mai bine meandrele si durerile tranziţiei.
Daniel Dăianu – aprilie 2000

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„János Kornai: Drumul nepietruit al transformării” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük