István Bibó- Jenő Szűcs: Între occident şi răsărit

15.00 lej

Serie: Biblioteca Kriterion

Apariție: 2000

Legătorie: legat, legat

Dimensiuni: 13×19,5

Pagini: 206

ISBN: 973 26 0608 8

Volum îngrijit de Popovici Gheorghe.

Leírás

ISTVÂN BIBÓ s-a născut ta Budapesta în 1911. Licenţiat al facuităţii de Drept a Universităţii din Seghedin în anul 1933 devine doctor în ştiinţele juridice iar în anul 1934 în ştiinţele de stat. Îşi complectează studiile la Viena şi la Geneva. Lucrează în administraţia de stat şi concomitent îmbrăţişează cariera universitară. Anii 1945-1949 constituie perioada cea mai fecundă din viata lui István BiBó: elaborează legea electorală considerată de specialişti cea mai democratică lege de acest gen din Europa acelor ani şi proiectul reformei administrative. Adept al unei “căi a treia”, odată cu consolidarea comunistă, este înlăturat din viaţa politică, Între 1951-1956 lucrează ca Bibliotecar. Participă activ în revoluţia maghiară, la 3 noiembrie 1956 este numit ministru de stat în guvernul lui Imre Nagy. În plină intervenţie sovietica, la 6 noiembrie în documentul întitulat „Proiectul de compromis în chestiunea maghiară”susţine pluripartidismul şi neutralitatea Ungariei. În mai 1957 este arestat, şi în august 1958 este condamnat la detenţie pe viaţă. Este eliberat în 1963, în urma intervenţiei unor reprezentanţi de seamă ai ştiinţei britanice,  şi lucrează ca bibliotecar până în 1971, când iese la pensie. Moare la 10 mai 1979, la Budapesta.
Studiul din 1946, „Mizeria micilor state est-europene” este cel mai cunoscut din opera lui BiBó, singurul publicat în volum de sine stătător încă în timpul vieţii, şi este lucrarea în care se întretaie liniile de forţă ale întregii sale opere.
Jenő Szücs s-a născut la Debreţin în anul 1928. Îşi face studiile la Debreţin şi la Budapesta. În 1950 începe să publice sirul de studii din domeniul istoriografiei medievale care-l consacră ca unul dintre cei mai de seamă medievişti maghiari. În anii 60 istoriografia şi mediile maghiare sunt zguduite de dispute aprinse privind problema naţionalismului şi avatriotismului. Jenő Szűcs elaborează una după alta lucrări de o erudiţie impunătoare analizând noţiunile utilizate în dispute (unele vor apare si în limbi de circulaţie. Din şirul publicaţiilor se evidenţiază opera de cea mai mare anvergură „Trei regiuni istorice europene”. Ea reprezintă chintesenţa concepţiei autorului, prezintă o analiză foarte lucidă a dinamicii istoriei medievale şi moderne a regiunii intermediare dintre Occidentul şi Răsăritul continentului nostru.
Studiul lui Jenő Szűcs a fost elaborat pentru volumul omagial pregătit iniţiat pentru aniversarea a 70 de ani de ta naşterea lui Bibó, de către fruntaşii elitei maghiare, în mărea lor majoritate disidenţii regimului Kádár.

További információk

Serie

Biblioteca Kriterion

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„István Bibó- Jenő Szűcs: Între occident şi răsărit” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük