ISBN: 978-606-542-071-7

Magyar szó Erdélyben I

39.00 lej

Cikkszám: 2071 7 Kategóriák: ,

Leírás

Reményik Sándornak A műhelyből című, 1924-ben megjelent kötete egy olyan verset is tartalmaz (Azt mondják… a címe), amelynek címe alatt egy név van ajánlásul: „Weress Margitnak”. A versolvasó ilyen nagy időtávolból általában átsiklik az ilyesfajta dedikációkon, pedig ez esetben mögötte egy gazdag élet, egy érdekes személyiség rejtőzik.
Hogy ki ő – erre derül fény ebből a visszaemlékezésből.
Weress Margit Tordán született, magyar-német szakos tanárnő volt, s az első kisebbségi évek idején Nagyenyeden Áprily Lajosnak tanártársa. Rajta keresztül ismerkedett meg Reményik Sándorral is, s főképp kettőjük verseit előadva vált ismertté az épp csak bontakozó erdélyi magyar irodalmi életben. Ennek több mint félszáz levél őrzi a tanúbizonyságát az Áprily- és Reményik-hagyatékban, s mostantól kezdve immár ebben a visszaemlékezésben is, amelyet Áprily biztatására az 1960-as években vetett papírra.
Visszaemlékezéseinek most megjelenő első kötetében egyelőre csak gyermek- es ifjúkorának évei elevenednek meg: az első világháború elötti évtizedek tordai világa, egy tisztes polgári életforma, amely gyermekkorában őt is korülölelte, s az első kolozsvári (majd gráci) egyetemi évek, amelyekre már a háború vetette árnyékát.
A további kötetekben, élete fonalát követve, eljutunk majd Budapestre, Nagyenyedre, Segesvárra, Székelyudvarhelyre, ahol az 1950-es évekig tanított a református tanítónőképzőben és a kollégiumban, s részleteiben tárul fel számunkra az a kor, amelyben először tudatosult bennünk, hogy milyen sorsdöntően fontos kisebbségi eletünkben a magyar szó Erdélyben.

További információk

Kötészet

ragasztott

Szerző

Adorjánné Weress Margit

Megjelenés éve

2018

Borító

keménykötés

Méret

20,5 x 14,5 cm

Oldalszám

364

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Magyar szó Erdélyben I” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük