Rolul de intermediere între est şi vest al burgheziei comerciale levantine române din Braşov(1780-1860)

12.00 lej

Serie: Biblioteca Kriterion

Apariție: 2000

Legătorie: legat, legat

Dimensiuni: 13×20

Pagini: 207

ISBN: 973-26-0603-7

Leírás

Pare-se că toate lumea are câte un spaţiu mitic, aşa cum ne-afost relevat de către Mircea Eliade. În acest spaţiu timpul stă locului şi viaţa decurge totuşi în deplinătatea ei. Tentru mine acest spaţiu s-a identificat pe la mijlocul anilor ’70 cu Braşovul, centrul comercial transilvan, cu universul său efervescent şi pestriţ, îmbinând elemente orientale şi occidentale, evocat cu atâta încântare de autorii jurnalelor de călătorie din secolele alXVII-lea şi XIX-lea. Tocmai realitatea cenuşie a prezentului generase atracţia trecutului multicolor. Căci în vechiul Braşov totul se petrece altfel decât susţineau cronicarii celor două veacuri trecute şi istoricii, fără a mai vorbi de contemporanii de odinioară şi de ideologii de deunăzi.
în contrast cu schemele goale şi stereotipiile ieftine, viaţa vechiului Braşov oferea, la mijlocul anilor 1970, când am ajuns să cuprind într-o mică monografie rezultatele cercetărilor mele, terenul propice aplicării unor modele de istorie economică, această carte este o analiză de specialitate şi în acelaşi timp un fel de mărturie despre universul mult pomenitei interculturalităţi. Ea se înscrie pe acea linie a istorio-grafiei ungare care caută în trecutul Transilvaniei elementele de legătură şi nu pe cele de ruptură, dorind să conştientizeze cât de pozitivă e moştenirea istorică a multiplei conexiuni şi integrări transilvane.
Ambrus Miskolczy
Ambrus Miskolczy s-a născut în 1947 la Târgu Mureş, tatăl lui, renumitul medic, Dezso Miskolczy a fost rectorul Universităţii de Medicină din Tg. Mureş. Licenţiat al Facultăţii de Filologie alUniiversitătii Eötvös Lóránd din Budapesta, cercetător ştiinţific iar din anul 1987 este şeful Catedrei de Limba Română al aceleaşi universităţi. A publicat numeroase studii de istorie, este îngrijitorul colecţiei “Encyclopedia Transilvanica şi a anuarului “Europa Balcanica-Danubiana-Carpathica”. Este membru în Comisia micxtă româno-maghiară de istorie.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Rolul de intermediere între est şi vest al burgheziei comerciale levantine române din Braşov(1780-1860)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük