Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Pusztai Péter grafikus, fotós, kiadónk volt külső munkatársa 2022. október 11-én hunyt el Montréalban.

Mire jó a világháló? Lám, Irina Pusztai szempillantás alatt tudathatta az itthoni barátokkal, tisztelőkkel, hogy férje, Pusztai Péter október 11-én az égi mezőkre tért. Bár közel négy évtizede nem élt Romániában, mégis sokan tudták őt nagyon közel szülőföldjéhez, s lám, a sokat átkozott közösségi médiának köszönhetően is, gyakran hallottunk felőle, láthattuk szellemes, gondolkodtató kollázsait, rajzait.

Én is a bukaresti Szikrapalotában ismertem meg, a balszárny harmadik emeletén levő Ifjúmunkás szerkesztőségében. Előbb véleményét kértem, hogy az elindítani szándékozott Kriterion Galéria sorozatunkban kikkel kéne foglalkozni. Talán húsz képzőművészt, művészeti írót kértem meg, hogy egy 10-15-ös listát írjon nekünk a kortárs magyar alkotókról. Az övé különbözött a legjobban a „közmegegyezéstől”, talán azért, mert ő Bukarestben végezte a Képzőművészeti Főiskolát és jobban ismerte az ott végzetteket. Akkor már túl voltunk a Kriterionnak készített két plakátján, melyeket két sorozatnak szentelt (Forrás és képzőművészeti kismonográfiák). De ez után kértem meg, készítene egy rajzot a tévé Magyar Adásába tervezett könyves műsorhoz, a Könyvkeresőhöz. A műsor, ha nem tévedek, tíz folytatást ért meg, mindegyik befutóján Pusztai Péter linometszette bagoly hirdette a könyvkeresés értelmét. És persze a résztvevők ajándékkönyveibe is bekerült egy-egy példányban.

Az irodalmi lexikonunk szócikke úgy tudja, hogy grafikai szerkesztője volt a könyvkiadónknak. Én erre nem emlékszem, de megbecsült külső munkatársa volt.

Nem tudom megítélni, hogy művészi életműve mennyire gazdagodott a Montréalban töltött három és fél évtizedben, ezt majd elvégzik az arra hivatottak. De hogy itthon nagyon hiányzott, az egészen bizonyos. Emléke legyen áldott!

H. Szabó Gyula

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük