Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Az 1949–1989 között Romániában megjelent német nyelvű gyermek- és ifjúsági könyvekről szóló virtuális kiállítást szervezett a Délkelet-Európai Német Kultúra és Történelem Intézet.

A müncheni székhelyű Délkelet-Európai Német Kultúra és Történelem Intézet (Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der LMU München, IKGS) munkatársai Birgit Fernengel kurátor vezetésével igen igényes és gazdag virtuális kiállítást állítottak össze az 1949-89 között Romániában megjelent német nyelvű gyermek- és ifjúsági könyvekről. 

Az IKGS könyvtára terjedelmes gyermek- és ifjúsági irodalmi gyűjteménnyel rendelkezik az Editura Tineretului, Kriterion, Ion Creangă, Dacia és Albatros kiadóktól. A kiállítás keretében ezekből válogatva mutatják meg a németül publikált gyermek- és ifjúsági irodalom teljes skáláját a megnevezett időszakra, a romániai német szerzők alkotásai mellett magyar, román és más országokból származó szerzők német fordításait is bemutatva. A könyvborítókkal és -illusztrációkkal színesített kiállítás számos háttérinformációt is átad, úgy Románia történelméről, a szocialista kisebbségpolitikáról, az 1945 utáni irodalomról és könyvgyártásról, mint a kiadók történetéről, a könyvek fogadtatásáról, valamint a publikációk jelentőségéről gyermekek és fiatalok számára. Mivel 1969-es alapítása óta a Kriterion kiadó fontos szerepet játszott a romániai magyarok, németek és más kisebbségek nyelvének és kultúrájának megőrzésében és ápolásában, ezért az 1969–1989 között itt megjelent gyermek- és ifjúsági könyvek kiemelt figyelmet kaptak.

Megtisztelőnek érezzük, hogy a projekt partnereként kiadónk is részese lehet ennek a nagy lélegzetvételű, alapos és igényes kiállításnak. Kívánjuk, hogy sok gyermek, ifjú és felnőtt járja végig örömmel és érdeklődéssel a kiállítás virtuális tereit!

A kiállítás az IKGS honlapján, ide kattintva érhető el. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük