Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet (Kolozsvár, 1942. máj. 19.) – tanár, műemlékvédő. A kolozsvári BBTE kémia szakán szerez diplomát 1965-ben. 1965 és 1999 között helyettes tanárként dolgozik 36 iskolában. Nyugdíjazásáig a kolozsvári Báthory Líceum tanára.

1997–2002 között kezdeményezésére és sikeres pályázatának köszönhetően jön létre a szilágypaniti Református Iskolaközpont. 2018. október 7-én az iskola ünnepséget rendezett a tiszteletére, ugyanekkor emléktáblát helyeztek el, mely hirdeti, hogy a Szilágypanit Iskola épült Gergelyné Tőkés Erzsébet hathatós támogatásával. Folyamatosan segíti a szépkenyerűszentmártoni szórványközösséget.

Az 1990-es évek közepétől kezd el foglalkozni a Házsongárdi Temető elhanyagolt sírjainak sorsával, 1999-ben létrehozza a Házsongárd Alapítványt, melynek segítségével pályázni tud a felújításokra. „(…) a megítélt pénzen eleinte kriptákat ment meg, aztán sírköveket restauráltat. Az utóbbi években a temető legrégebbi emlékei, a tumbák és az ereszes kövek kerültek figyelmének középpontjába. Valamennyit számon tartja, s többségüket már szakszerűen rendbe is tétette. A gazdátlanná váló vagy veszélyeztetett kövek részére az iktári Bethlen-kripta kis kertjében kőtárat hozott létre. Restaurátor szakemberek csoportja dolgozik irányítása alatt. Sikerült a temető-hivatallal is jó viszonyt kialakítania, s így tisztázni tudja egyes sírok jogi helyzetét, s kellő időben felkutatja a megváltókat, esetleg maga intézkedik a megmentésükről. Közben ő maga úgy megismeri a temetőt, hogy mára minden sír helyét, jelentőségét számon tartja. Gyakran az érdeklődők kalauzolására is vállalkozik.” – írja róla Gaal György 2009-es laudációjában.

 

Tagság: Kolozsvár Társaság, Erdélyi Múzeum-Egyesület, Házsongárd Alapítvány.

 

Irodalom

Gaal György: Gergely Istvánné laudációja. Művelődés, 2009. április – A TANÁRNŐ. A szilágypaniti iskola diákjainak dolgozata az EMKE Hétköznapi hőseink pályázatának 2017-2018-as évadában (kiadatlan)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük