Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Kónya István (Gyergyószentmiklós, 1926. jan. 16.) természettudományi író. Középiskoláit Kolozsvárt és Marosvásárhelyen végezte, a Bolyai Tudományegyetemen szerzett természetrajz szakos tanári képesítést (1951). Muzeológus a Marosvásárhelyi Megyei Múzeumban nyugdíjazásáig (1952-86).

Első írása a Sepsiszentgyörgyi Múzeum évkönyvében jelent meg Madárvédelem és gazdasági jelentősége c. alatt (1955). Madártani, rovartani és őslénytani tanulmányait a marosvásárhelyi Studii şi Materiale és Marisia, a nagyváradi Nymphaea, a temesvári Tibiscus s a Revista Muzeelor közölte. Fuchs Hermannal közös tanulmányban dolgozta fel a Kisküküllő völgyében talált negyedkori gyapjas orrszarvú kövületét (Studii şi Materiale II. Mv. 1967). Külön füzetben jelent meg Rezervaţia naturală de la Zau de Cîmpie A mezőzáhi természetvédelmi terület c. dolgozata (Mv. 1974).

A Maros megyében működő madár- és természetvédelmi kör tagjaival egyidejű madármegfigyelési mozgalmat indított; a Marosvásárhelyi Megyei Múzeum néprajzi gyűjteményét néhány ezer tárggyal (viselet, házi szőttesek, gazdasági eszközök, népi művészeti alkotások) gyarapította. Helyismereti és természetvédelmi előadásai főleg a székelyföldi fürdőkről sokszorosítva kerültek forgalomba. Madártani ismeretterjesztő írásai jelentek meg az Ifjúmunkás, Vörös Zászló, Steaua Roşie, *Falvak Dolgozó Népe hasábjain.

(T. J.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük