Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

László Gyula (Kutyfalva, 1926. szept. 28.) szőlészeti és borászati szakíró. ~ József bátyja. Középiskolai tanulmányait a marosvásárhelyi Református Kollégiumban végezte (1946), a kolozsvári Mezőgazdasági Főiskolán szerzett oklevelet (1951), a moszkvai Timirjazev Akadémián doktorált (1954). Pályáját tanársegédként kezdte a kolozsvári Mezőgazdasági Akadémián; a doktori cím megszerzése után a bukaresti Mezőgazdasági Kutatóintézetben a mikrobiológiai laboratórium vezetője, 1959-től az egyik leghíresebb román borvidék Valea Călugărească szőlészeti és borászati kutatóintézetének igazgatója. 1975-ben politikai okok miatt elhagyta Romániát, és a Dél-afrikai Köztársaságban telepedett le. Előbb kutató, majd a stellenboschi borkombinát vezérigazgatója.

Első közleményei az 50-es évek elején jelentek meg; romániai tartózkodása alatt mintegy félszáz dolgozata látott nyomdafestéket román, francia és német szaklapokban, ma angol nyelven publikál. A Csávossy Györggyel és *Mezei Sándorral közösen írt Borászat (1963) alapvető jelentőségű munkája.

(Cs. P.)

László Gyula (Kutyfalva, 1926. szept. 28. – 2010. júl. 9., Fokváros) – szőlészeti és borászati szakíró. ~ József bátyja. Középiskolai tanulmányait a marosvásárhelyi Református Kollégiumban végezte (1947), a kolozsvári Mezőgazdasági Főiskolán szerzett oklevelet (1951), a moszkvai Timirjazev Akadémián doktorált (1954). Pályáját tanársegédként kezdte a kolozsvári Mezőgazdasági Akadémián; a doktori cím megszerzése után a bukaresti Mezőgazdasági Kutatóintézetben a mikrobiológiai laboratórium vezetője, 1959-től az egyik leghíresebb román borvidék, Valea Călugărească szőlészeti és borászati kutatóintézetének igazgatója. 1975-ben politikai okok miatt elhagyta Romániát, és a Dél-afrikai Köztársaságban telepedett le. Előbb kutató, majd a stellenboschi borkombinát vezérigazgatója lett.

 

Első közleményei az 50-es évek elején jelentek meg; romániai tartózkodása alatt mintegy félszáz dolgozata látott nyomdafestéket román, francia és német szaklapokban, később angol nyelven publikált. A Csávossy Györggyel és Mezei Sándorral közösen írt Borászat (1963) alapvető jelentőségű munkája.

 

(Cs. P.)

 

Munkája

Borászat (Csávossy Györggyel és Mezei Sándorral. Buk., 1963)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük