Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Lendvai Jenő (Temesvár, 1883. 1946. Temesvár) közgazdasági szakíró, próza- és drámaíró, műfordító. Elvégezte a budapesti Keleti Akadémiát, majd jogi tanulmányokat folytatott Budapesten és Kolozsvárt. Főtitkára a temesvári Kereskedelmi és Iparkamarának, titkára a Bánáti Gyárosok Szövetségének, a Keleti Lloyd c. közgazdasági szaklap főszerkesztője, ill. felelős szerkesztője (1922-35). Gyakori külföldi útjai során bejárta Ausztriát, a Balkán-félszigetet, Belgiumot, Németországot, Olaszországot, Angliát, s tapasztalatait érdekes útinaplóba rögzítette. Az *Arany János Társaság tagja.

Irodalmi munkásságát műfordítóként kezdte: francia tárcákat, novellákat ültetett át magyarra, magyar írásokat fordított németre. Novellái, közgazdasági tanulmányai, politikai cikkei, útibeszámolói a temesvári és budapesti lapokban (legtöbbnyire a Temesvári Hírlapban), szakfolyóiratokban jelentek meg. A Borovszky Samu szerkesztésében megjelent Magyarország vármegyéi és városai sorozat egyik kötete számára ő írta meg a Temesvár és Temes megye kereskedelmét, hitelügyeit, pénzügyét bemutató fejezeteket; Temesvár város közgazdasági leírása c. könyvét a Közgazdasági *Szemle adta ki (Bp. 1908). Lachei und Gentlemen, Stichbilder aus England c. útibeszámolója Temesvárt jelent meg évjelölés nélkül.

Villasor 33 c. vígjátékát 1930-ban mutatta be a temesvári színház. Ki volt Miss Hill? c. regényét 1939-ben folytatásokban közölte a Temesvári Hírlap.

(Sz. J.)

Lendvai Jenő (Temesvár, 1883. – 1946., Temesvár) – közgazdasági szakíró, próza- és drámaíró, műfordító. Elvégezte a budapesti Keleti Akadémiát, majd jogi tanulmányokat folytatott Budapesten és Kolozsvárt. Főtitkára a temesvári Kereskedelmi és Iparkamarának, titkára a Bánáti Gyárosok Szövetségének, a Keleti Lloyd c. közgazdasági szaklap főszerkesztője, ill. felelős szerkesztője (1922–35). Gyakori külföldi útjai során bejárta Ausztriát, a Balkán-félszigetet, Belgiumot, Németországot, Olaszországot, Angliát, s tapasztalatait érdekes útinaplóba rögzítette. Az Arany János Társaság tagja.

Irodalmi munkásságát műfordítóként kezdte: francia tárcákat, novellákat ültetett át magyarra, magyar írásokat fordított németre. Novellái, közgazdasági tanulmányai, politikai cikkei, úti beszámolói a temesvári és budapesti lapokban (legtöbbnyire a Temesvári Hírlapban), szakfolyóiratokban jelentek meg. A Borovszky Samu szerkesztésében megjelent Magyarország vármegyéi és városai sorozat egyik kötete számára ő írta meg a Temesvár és Temes megye kereskedelmét, hitelügyeit, pénzügyét bemutató fejezeteket; Temesvár város közgazdasági leírása c. könyvét a Közgazdasági Szemle adta ki (Bp. 1908). Lachei und Gentlemen, Stichbilder aus England c. úti beszámolója Temesvárt jelent meg évjelölés nélkül.

Villasor 33 c. vígjátékát 1930-ban mutatta be a temesvári színház. Ki volt Miss Hill? c. regényét 1939-ben folytatásokban közölte a Temesvári Hírlap.

 

(Sz. J.)

 

Munkái

A prágai és müncheni kiállítás (Tv., 1908); Temesvár város közgazdasági leírása (Bp., 1908); A kereskedelem és a közigazgatás (Bp., 1914); Villasor 33 (Tv., 1930); Ki volt Miss Hill? (Tv., 1939);

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük