Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Nagy Attila- színházi rendező, shakespeare-ológus. Középiskolai tanulmányait a Székely Mikó Kollégiumban végezte (1974), a brassói műegyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett (1982). A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen *Líceum mérnök-tanára (1982-90), a helybeli Népi Művészeti Szakiskolában színészi, majd rendezői diplomát kapott. 1990-től a Népi Alkotások Házának színházi referense, a Concordia Színjátszó Társaság vezetője, 1991-től a *Romániai Magyar Nemhivatásos Színjátszók Egyesülete a Jádzó Társaság elnöke.

Érdeklődése központjában a két évszázados erdélyi magyar Shakespeare-kultusz története áll. Öt Shakespeare-drámát rendezett műkedvelőkkel Sepsiszentgyörgyön és Brassóban. Kezdeményezésére létesült 1992-ben a *Nemzetközi Shakespeare Alapítvány és Árkoson a Shakespeare Háza. Angol dokumentumok alapján kidolgozta az 1599-ben épült londoni Globe Színház háromszéki felépítésének tervét.

1998-ban doktorált egyetemes film- és színháztörténetből a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Kötete: Ezerszer az évezred emberéről Shakespeare (Sepsiszentgyörgy 2000).

Megjelenés előtt a kötet angol fordítása, egy "ki mit tud"-típusú általános műveltségfejlesztő kötet Shakespeare-ről és műveiről, valamint egy újabb Shakespeare-ismerettár Shakespeare köpenye alatt címmel.

Több színháztörténeti munkája, köztük a Kalandozások Shakespeare Idő-univerzumában és a Shakespeare-drámák személyeinek névszótára kiadásra vár.

Kacsir Mária: Shakespeare Háza Árkoson. *A Hét 1992/33.

(B. Z.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük