Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Fehéregyházán (Maros megye) 1990. dec. 20-án alakult közművelődési egyesület, amely elsősorban Segesvár és környéke magyarságának (de a távolabbi vidékek képviselőinek is) a részvételével a fehéregyházi csatasíkon eltűnt költő emlékének ápolását tekinti elsődleges feladatának. 1991 decemberétől minden év utolsó vasárnapján és Petőfi eltűnése (1849. júl. 31.) napja környékén ünnepi megemlékezést tartanak a hazai és határokon túli magyar művelődési élet kiemelkedő személyiségeinek részvételével.

A Petőfi-életmű ismeretének ébrentartása érdekében évente Petőfi vers- és prózamondó versenyt is rendeznek középiskolások számára; ugyanakkor 1991-től *Gábos Dezső szerkesztésében megjelenik a Fehéregyházi emlékeztető c. alkalmi kiadvány.

Kapcsolatot tartanak fenn a *Petőfi emlékezete ápolására alakult hazai és határokon túli egyesületekkel (a budapesti Petőfi Társasággal, a Pest-Budai Petőfi Társasággal, a kiskőrösi Országos Petőfi Társasággal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, a bukaresti Petőfi Művelődési Társasággal, a budapesti, kiskőrösi és más helységekben működő Petőfi-múzeumokkal).

Célkitűzéseik közé tartozik annak a Petőfi Művelődési Otthonnak a felépítése, amelynek terveit még 1946-ban Kós Károly készítette el, valamint a helyi és környékbeli Petőfi-emlékek (a fehéregyházi "turulos" emlékmű és múzeum, az Ispán-kúti emlékmű, a segesvári Petőfi-szobor) gondozása.

Alapító elnöke *Gábos Dezső fehéregyházi tanár.

(D. Gy.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük