Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Pogány László (Győr, 1901. júl. 18. 1956. jún. 7. Temesvár) szerkesztő, újságíró. Középiskolát a temesvári főreáliskolában végzett (1919), majd apja ~ Mihály, a *Temesvári Hírlap megalapítója ösztönzésére a lipcsei Technikum für Buchdrucker főiskolán s más németországi városokban folytatott tanulmányokat, Budapesten pedig elsajátította a modern hírlapírást és adminisztrációt. 1924-ben hazatérve átvette apja örökét, s kibővítve, felfrissítve a hírlapot a romániai magyar sajtó egyik legtekintélyesebb orgánumává fejlesztette. Másfél évtizeden át főszerkesztője is volt, míg a királyi diktatúra szorításában 1938 októberében meg nem kellett szüntetnie. Tulajdonában volt a Hunyadi Grafikai Műintézet, Temesvár második legnagyobb nyomdája is, ahol a két világháború között több mint 30 lapot nyomtattak.

1927-től a politikai életben is szerepet játszott: az *OMP bánsági tagozatának megyei képviselője volt. Egyike a temesvári Magyar Ház alapítóinak.

Novellái, cikkei saját lapjában s erdélyi folyóiratokban jelentek meg. Az *Arany János Társaság ügyvezető titkára, az *OMP ifjúsági tagozatának elnöke.

Ifjan szerzett Tükör c. darabját a temesvári Magyar Színház mutatta be 1920-ban.

Álneve: Civis.

(Sz. J.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük