Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Schustek Adolf (Zsolna, 1881 – 1944. Auschwitz) – közgazdasági szakíró. A középiskolát szülőváro­sában végezte, a főiskolát a budapesti Kereskedelmi Akadémián kezdte, majd a lipcsei kereskedelmi főiskolán folytatta. Tanári oklevelet 1903-ban szerzett Budapesten. Ugyanabban az évben a nagyváradi Felső Kereskedelmi Iskola tanára, majd a törvényszék könyvszakértője lett. Az I. világháború kitörésekor két évig katonai szolgálatot teljesített, amely alól 1916-ban felmentették. Később a Társulati Felső Kereskedelmi Iskola igazgatója, amelyet az I. világháborút követő nehéz években is jó gazdasági érzékkel vezetett.

Közéleti tevékenysége mellett szakirodalmi munkássága is gazdag volt. Magyar és külföldi szaklapokban közölt a kereskedelmi szakoktatás problémáiról. Részt vett a Lipcsében megjelent Buchhaltungs Lexikon, valamint Harmath Mór társszerzővel egy magyar–német és német–magyar kereskedelmi szótár szerkesztésében.

Tagja volt a kereskedelmi iskolai tanárok nemzetközi szervezetének, igazgatósági tagja a könyvelői kamarának, igazgatója a kereskedő tanonciskolának, elöljárósági tagja a neológ izraelita hitközségnek.

Fehér Dezső (szerk.): Bihor-Biharmegye és Oradea-Nagyvárad kultúrtörténete és öregdiákjainak emlékkönyve. Nv. 1933–37. 130. – A tegnap városa. Tel-Aviv 1981.

(T. E.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük