Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Testnevelési és Sportkiadó – A romániai állami könyvkiadás egységes intézményéből 1951-ben önállósított, bukaresti székhelyű kiadó. Magyar szerkesztősége és fordítókollektívája ugyancsak Bukarestben működött. 1951–54 között összesen 43 magyar nyelvű sportkiadványt jelentetett meg, ezek túlnyomó része fordítás volt orosz nyelvből, kisebb része románból: különböző sportágak (labdarúgás, atlétika, ökölvívás, kosárlabda, sakk, műkorcsolyázás, akadályfutás, súlyemelés) játékszabályait ismertető könyvek, a tömegsportmozgalom szervezésére és működésére vonatkozó szabályzatok, szovjet sportolók tapasztalatait ismertető brosúrák. 1953-tól az egyes sportágakat ismertető kötetek (atlétika, birkózás, röplabda, tekesport, úszás, téli sportok) címlapjáról eltűnik a szerzők neve, majd megritkulnak a szovjet szerzők is.

Két sporttárgyú szépirodalmi kötetet is kiadtak: 1952-ben Viktor Utkovtól Az első rekord című novelláskötetet (a fordító nevének feltüntetése nélkül) és 1954-ben Jack Londontól Az utolsó mérkőzés címmel egy kötetnyi novellát, *Piroska Ferenc fordításában.

Az időszak egyetlen eredeti magyar sportkönyve *Faragó Pál Új gondolatok a művészi sakkban c. kötete (1958). Ez különben az 1954 utáni időszak egyetlen magyar nyelvű kiadványa.

A romániai könyvkiadás 1969-es átszervezése után indult Sport–Tu­rism Kiadónál újból jelennek meg magyar nyelvű kiadványok: 1970–84 között összesen 15 cím. Ezek között már nem csak kifejezetten sportkönyvek, hanem földrajzi-környezetismereti témájúak is szerepelnek: 1980-ban *Glück Jenő és két román szerzőtársa Arad megyei útikalauza, 1983-ban Erdei Zoltán könyve, a Bad­minton. A kiadó nagy sikerű Munţii noştri c. sorozatában Rácz Zoltán írta meg társszerzőkkel a Gyergyói-havasok turistakalauzát, ezt 1974-ben magyarul is megjelentették.

A közönségigény természetesen ennél jóval nagyobb volt, a műfajban magyar szerzők is jelentkeztek, s ezt a kettős irányú elvárást a hetvenes évektől több általános kitekintésű romániai magyar kiadó is igyekezett kielégíteni (*sportirodalom).

(D. Gy.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük