Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Szabó Elek egykori gyomai nyomdászról beszélgetnek.

Gyomaendrődön tart előadást november 4-én, szombaton 16 órától az Omart Könyvesbolt és Kulturális Műhely meghívására H. Szabó Gyula, kiadónk igazgatója. Az előadás témája Szabó Elek nyomdász élete és munkássága.

Szabó Elek alföldi szülők gyermekeként született, a híres gyomai Kner Nyomda nyomdászaként bejárta Európát. 1919-ben, amikor a román csapatok megszállták Budapestet, útközben a Kner Nyomda sok gépét leszerelték, és a gépekkel együtt Szabó Eleket is erőszakkal elhozták Kolozsvárra, hogy szerelje fel az Ardealul nyomdát, és tanítsa be a munkásokat. Mikor elvégezte, amit kértek tőle, felmondtak neki. Szabó ezután mégis Kolozsváron maradt: megszerette és feleségül vette Bodó Etelkát, s házassága után inkább a kincses város választotta székhelyéül. Hosszú várakozás után, pár hónappal a bécsi döntés előtt megkapta a román állampolgárságot, munkát viszont így is csak magánnyomdában vállalhatott, kisebb fizetésért. 

Feltaláló volt örök életében, Amerikában hat hónapot töltött találmánya, egy vasúti katasztrófát elhárító szerkezet szabadalmaztatása érdekében, de nem járt sikerrel. Gyártott smirglipapírt, falusi kendőkre mintát nyomtató gépet, játékot, römit, sokat dolgozott egy többszínnyomtató gépen, amit hiába szabadalmaztatott, mert a saját nyomdája nem adott pénzt érte, később erőszakkal próbálták megszerezni. Nyugdíjazása előtt a nyomdásziskolában tanított, amelynek az igazgatói tisztségét is betöltötte.*

 

A Szabó Elek életét és örökségét felelevenítő előadásra az Omart Könyvesbolt székhelyén, a Fő út 192. szám alatt kerül majd sor.

 

*A rövid életrajz forrása: e-nepujsag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük