Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

könyvesbolt A *romániai magyarság demográfiai szétszórtsága és irodalmi életének többközpontúsága következtében jelentős szerephez jutottak azok a könyvkereskedések, melyek a *könyvterjesztés mellett akár *kölcsönkönyvtár létesítésével, akár *könyvkiadás útján is kiszélesítették működésüket, s így üzleti vállalkozásaik során az irodalompártolás helyi őrhelyeivé váltak.

Ezek egyike volt a kolozsvári *Lepage könyvkereskedés, amely számos kiadványt is megjelentetett. Marosvásárhelyen *Révész Béla könyvkereskedése nyomdát is működtetett, s ez *Morvay Zoltán vezetése alatt Erdélyi Könyvbarátok Társasága címen szervezetet hozott létre 1925-ben népszerű kiadványainak terjesztésére. Kiadta *Schmidt Béla Az orvos (Mv. 1926) c. ismeretterjesztő munkáját, kiállítások és koncertek rendezésével is a város egyik kulturális gócpontja lett. Ugyanott egy másik könyvkereskedő, Petri Károly jelentette meg Kiss Pál Marosvásárhely története (1942) c. munkáját.

Temesvárt a *Morawetz Testvérek könyvesboltja és zeneműkereskedése a zeneirodalom klasszikusai s román zeneszerzők művei mellett kibocsátotta több romániai magyar zeneszerző alkotását.

Nagyváradon a Vidor-cég Fő utcai könyvesboltja a Jurnal-Import c. vállalat révén magyar könyvek behozatalával foglalkozva a csehszlovákiai Prager Verlag kiadványait is terjesztette, s az 1945-ben létrejött *Új Élet könyvesbolt ezekből utánnyomásokat adott ki. Brassóban Elekes Endre Kapu utcai könyvesboltja bővült hírlapirodává s vállalkozott színházi és reklámkiadványok mellett az Így néztek ki (Brassó 1926) c. humoros *almanach szerkesztésére és forgalombahozatalára *Reschner Gyula erdélyi személyiségekről készült 250 karikatúrájával. Az Elekes-cég anyagi támogatást nyújtott a Hasznos Könyvtár s a *Kacsó Sándor szerkesztette Anyanyelvünk (Brassó 1934) megjelentetéséhez.

Ligeti Ernő: Egy könyvesbolt irodalmi szerepe. Súly alatt a pálma. Kv. 1941. 18-25. Tóth Sándor: G. G. Tanulmány Gaál Gáborról, a *Korunk szerkesztőjéről. 1971. 214-17. Robert Escarpit: A könyv forradalma. Ford. Horváth Andor. *Korunk Könyvek 1973. 171-77. Könyvkereskedelem és társadalmi környezet. *Kacsó Sándor: Fogy a virág, gyűl az iszap. Önéletrajzi visszaemlékezések II. 1974. 544-48. Molter Károly: Buborékharc. 1980. 189.

 

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük