Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Háromszáz éves receptek nyomában jártunk.

Kóstolóval egybekötött könyvbemutatót tartottunk 2021. július elsején, csütörtökön délután 18 órától a nagyszebeni Astra múzeum skanzenjében.

A bemutatón Deé Nagy Anikó három kötetét, a Báró hadadi Wesselényi Kata, a hitben élő református nagyasszony, a Gróf iktári Bethlen Zsuzsanna és szakácskönyve valamint a Teleki Sámuel peregrinációs naplója c. könyveket mutatta be Lázok Klára, a Teleki-Bolyai Könyvtár főkönyvtárosa, László Lóránt, a Teleki könyvtár könyvtárosa és a Bethlen Zsuzsanna-könyv társszerzője, valamint H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója. A beszélgetés az ASTRA múzeum főépületének teraszán zajlott.

Lázok Klára kezdésként nagyjából kontextusba helyezte a három kötet „főszereplőjét”, bemutatva életútjukat, tevékenységüket és megkerülhetetlen szerepüket nem csak a marosvásárhelyi Téka, de a teljes erdélyi kulturális élet fejlődésében. Ezután izgalmas beszélgetés következett László Lóránttal, aki Bethlen Zsuzsánna szakácskönyvének feldolgozásában vállalt szerepet. A könyvtáros elmondta, hogy a korabeli szakácskönyvekből sok mindent megtudhatunk a szakácskönyv tulajdonosainak életviteléről is, s szembesülhetünk azzal is, hogy a korszakban ugyanannyi, sőt akár több egzotikus érdekesség volt jelen a kamrák polcain, mint manapság. A beszélgetés végén egy igencsak finom, különleges gyümölcsös pástétomot kóstolhattak meg a résztvevők, aminek a receptje ugyan éppen nem szerepel Bethlen Zsuzsánna szakácskönyvében, de – minthogy szintén korabeli receptúra alapján készült – hasonlót a nagyasszony is kóstolhatott.

A beszélgetés a 12.  Hungarikum Napok programjához kapcsolódott – köszönjük szépen a meghívást a szervező HÍD – Szebeni Magyar Egyesületnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük