Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Elhunyt Miskolczy Ambrus Széchenyi-díjas történész, több kötetünk szerzője.

2023. október 5-én, 76 éves korában elhunyt Miskolczy Ambrus Széchenyi-díjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Magyar–Román Történész Vegyesbizottság alelnöke, az ELTE Román Filológiai Tanszékének volt vezetője, az ELTE professor emeritusa, az MTA Történettudományi Intézetének egykori munkatársa. 

Miskolczy Ambrus fő kutatási területe a magyar-román-szász erdélyi együttélés története volt, kutatómunkája az erdélyi együttélés témakörére összpontosult. Mint Szász Zoltán megfogalmazza az Országút portálon megjelent nekrológjában:

„Érdeklődésének középpontjában Erdély, még inkább a magyar–román történelmi közösség problémái álltak. Távol állt tőle a »történelmi sérelmek« újraírásánál leragadó, már csak ízlése által is tiltott frázisos hazafiság épp úgy, mint az ütközések okainak, körülményeknek analízisét hárítani akaró kiegyenlítő naivitás.”

Kiadónknál több kötet társszerzőjeként is feltűnt; első egyéni kötetét a Biblioteca Kriterion román nyelvű sorozatban adtuk közre 2000-ben, Rolul de intermediere intre Est si Vest al burgheziei comerciale levantine romane din Brasov (1780 – 1860) címmel. A következő években a Gordiusz-sorozat visszatérő szerzője lett: 2011-ben Modern mítoszok csapdáiban. Caragiale és Sebastian; 2013-ban A pásztor bölcsessége. A bárányka útja Sovejától Párizsig és vissza: fejezetek 150 esztendő román eszmetörténetéből a romantikus nacionalizmustól napjainkig; míg 2022-ben A Hunyadi-per előtörténete címen jelent meg tanulmánykötete.

Világlátása; elfogultságmentes, alapos, mégis – a laikusok számára is – olvasmányos munkássága fájóan hiányozni fog.

Számára békés nyugodalmat, családjának vigasztalódást kívánunk!

 

*

Kép: Miskolczy Ambrus 2012-ben a Széchenyi-díj átvétele idején (MTI Fotó: Mohai Balázs). Via Országút

 

 

 

1 hozzászólás

  1. Őszinte részvétem a családnak. Élveztem minden beszélgetést Ambrussal. Sok esetben hasonló témák is foglalkoztattak bennünket (pl. Greguss Mihály személyisége és munkássága), és mindig tanultam abból, amit leírt és publikált. Könyvei külön helyen vannak a polcon a könyvtáramban. Hiányozni fog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük