ISBN: 978-973-26-1253-8

Jancsó Árpád: Temesvári zsinagógák

45.00 lej

Leírás

Bár zsidók bánsági jelenlétéről már a török hódoltság idejében kőbe vésett bizonyítékkal rendelkezünk, e népcsoport fénykora kétségkívül itt is az Osztrák–Magyar Monarchia évtizedeire esik, hanyatlását pedig épp úgy a 20. század harmadik-negyedik évtizede hozta, mint mindenhol Közép- és Kelet-Európában. Ezt a dinamikát szemlélteti természetesen közösségi- és kultuszhelyeik története.

E könyvében Jancsó Árpád nem pusztán az egykori és ma is álló zsinagógaépületekre összpontosít. A financiális, műszaki, építészettörténeti nézőpontokon túl azokra a közösségekre is reflektálni próbál – sajnos messzemenően meggyérült (megtizedelt?) levéltári forrás alapján –, amelyek ezeket a korábban kisebb igényű, kezdetleges, később azonban grandiózus pompával megépített és berendezett zsinagógákat használták. Elkötelezett, lelkes, elképzeléseik mellett szívósan kitartó hitközségi tisztségviselők és rabbik valóságos eposza sejlik fel az egyes zsinagógák előzményei, majd építéstörténetei mögött.

Ma egyetlen kisebb zsinagóga működik Temesváron. A holokauszt, a Nyugatra-vándorlás, illetve az Izraelbe alijázás mára alig hagyott őrzőket, akik e gazdag és színpompás múlt emlékeit olykor leporolhatnák.

További információk

Szerző

Jancsó Árpád

Megjelenés éve

2020

Sorozat

Önálló köteteink

Szerkesztő

Jakabffy Tamás

Lektor

Köves Slomó, Cseh Viktor, Nagy-György Tamás

Méret

16,5 x 23,5 cm

Borító

keménykötés

Borítóterv

Matei László

Kötészet

varrott

Oldalszám

118

Támogatók

Communitas Alapítvány, Nemzetpolitikai Államtitkárság – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Jancsó Árpád: Temesvári zsinagógák” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük