Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Számos új kötettel köszöntjük az új évet.

Kiadónk munkatársai december utolsó és január első heteiben sem tétlenkedtek, így több új kötettel indíthattuk az új évet.

 

Mostantól elérhető online könyvesboltunkban Jancsó Béla Érték, erkölcs, közösség című tanulmánykötete, melyet Cseke Péter, Jancsó Béla levelezésének fáradhatatlan gondozója rendezett sajtó alá. A korábban szintén kiadónknál megjelent, három kötetbe (I.: 1914–1930; II.: 1931–1934; III.: 1935–1940) rendezett levelezésfolyamot értelmező, keretbe foglaló és sok helyen kiegészítő tanulmánykötetről így vall az előszót is jegyző gondozó:

„[a levelezéskötetek megjelenése után]  joggal merült fel a kérdés, hogy a mai olvasónak ismernie kellene azokat a szövegeket is, amelyekre a leveleskönyvek lapalji jegyzetei utalnak. Ebből a meggondolásból született meg ez az 1973-as Irodalom és közéletet revideáló, a Jancsó-életmű újrafelfedezését reveláló kötet, amely az életmű mélyszerkezetének a felszínre hozásával szembetűnőbbé teszi a szépirodalom, a színház-  és képzőművészet meg a zene világában otthonos, kritikáiban esztétikai értékszempontokat érvényesítő Jancsó Béla korabeli s máig inspiráló hatását”. 

 

Ugyancsak elérhetővé vált Borcsa János Világot benépesítő művek c. kötete, melyben a szerző a 2016 és 2020 között született kritikáit, esszéit, irodalomtörténeti tanulmányait szemlézi. Borcsa így foglalta össze a kötet tartalmát s egyúttal saját kritikusi hozzáállását:

„Magával a szöveggel, a műalkotással kell »együttműködnie« a kritikusnak, lehetőleg el kell merülnie megfigyelése, elemzése tárgyában, hogy megértse, s ennek nyomán felerősítse a választott mű üzenetét, szóra bírja szellemét egy más műfaj keretei között, alázattal és hitelesen »eljátszva« a közvetítő szerepét”.

A három nagy gondolati részre osztott kötetben összesen harminchét hosszabb-rövidebb szöveg kapott helyet, szép pantheonját állítva fel a közelmúlt erdélyi magyar irodalmának.

 

 

A líra kedvelőinek is van új ajánlatunk: Keszthelyi György verseiből már másodjára közöl válogatást a kiadó (az első kötet Lódenes embermadár címen jelent meg 2015-ben), az Új világcsend vénülése című kötetben 79 vers kapott helyet Jánk Károly szerkesztésében. A kötetet a költő Curriculum vitae című verse fémjelzi talán a legjobban:

„Nem kávézaccban vagy bal tenyeremen –
homlokom közepén az élet- és sorsvonal:
kódolt múlt és jeltelen jelen.
(Némi sejtett jövő is talán.)
Jó nem vagyok, szemtelen
viszont igen. Elkéstem, mint egy rossz vonat.
(De áttűnök a hátterek sejtfalán.)”

 

Rendelje meg most legújabb köteteinket!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük