Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Az Egy nemzetiségi könyvkiadó a diktatúra évtizedeiben (1969-1989) című, a Kriterion első húsz évéről szóló kötetről beszélgetett a szerkesztő Bartha Katalin Ágnessel Szuszámi Zsuzsa rádiós.

A Kriterion húsz éve

1970 januárjában kezdte meg tevékenységét Bukarestben a Kriterion könyvkiadó, amely azután olyan intézménnyé nőtte ki magát, hogy a kisebbségi megmaradás kulcsát jelentette Romániában a diktatúra éveiben.

Megalapításakor a Romániában élő nemzetiségiek nyelvén – először magyarul, németül, szerb-horváth nyelven, ukránul és jiddisül, majd 1978-tól szlovák és orosz, majd tatár és török nyelven jelentek meg szépirodalmi, társadalom- és természettudományi művek. Domokos Géza kiadóigazgató nélkül, minden bizonnyal a Kriterion nem az lett volna, amivé sikerült kinőnie magát abban a rendszerben, amely a szellemi és alkotói szabadság megszüntetését tartotta szem előtt.

A Kriterion kiadó régi rendszerben folytatott tevékenysége most könyvben is nyomon követhető, a Polis kiadó jóvoltából. Bartha Katalin Ágnes: Egy nemzetiségi könyvkiadó a diktatúra évtizedeiben (1969–1989). Beszélgetés a Kriterion munkatársaival – címet viselő impozáns kiadvány elsősorban a magyar könyvkiadás, a magyar szerkesztőség munkáját követi nyomon.

Olyan szerkesztők, irodalmi személyiségek szólalnak meg ebben a kötetben, akik közül jó néhányan ma már nem élnek, visszaemlékezéseik révén azonban ismét megelevenednek ők is és azok az évek, amelyek ma már irodalomtörténeti fontossággal is bírnak. Külön erőssége a beszélgetéseknek, hogy Bartha Katalin Ágnes nem csak a szigorúan szakmai hátérre volt kíváncsi, hanem hétköznapi, emberi vetülete is felsejlik a szerkesztőségi életnek.

A következőkben Bartha Katalin Ágnessel beszélgetünk a könyvről.

 

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük