Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Gyárfás L. Miklós (Székelyudvarhely, 1939. szept. 29.) karikaturista, humorista író. Középiskolát szülővárosában (1955), jogi és közgazdasági tanulmányokat a BabeşBolyai Egyetemen (1969) végzett. Marosvásárhelyen a Kisipari Termelőszövetkezetek Megyei Szövetségének közgazdásza.

1974-től jelennek meg humoros írásai és karikatúrái írókról, tudósokról és művészekről A Hét, Utunk, *Korunk, *Új Élet és a napilapok hasábjain. 1978 és 1981 között Kép a keretben címmel interjúsorozatot közölt a Vörös Zászlóban többek közt Molter Károly, Bajor Andor, Oláh Tibor, Gagyi László, Szőcs István, Bálint Tibor, Bözödi György, Izsák József, Varró Ilona, Markó Béla, George Sbârcea karikatúrájával. Szerepelt a *Korunk Galériában, az *Igaz Szó és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház kiállításain, az Országos Grafikai Szalonban Kós Károlyról készített linómetszetét mutatta be (1978), résztvevője az Országos Humorszalonoknak, kiállított egy Nemzetközi Humorszalonon is a bulgáriai Gabrovóban (1979).

Gyárfás Lajos Miklós (Székelyudvarhely, 1939. szept. 29.) – karikaturista, humorista író. Középiskolát szülővárosában (1955), jogi és közgazdasági tanulmányokat a Babeş–Bolyai Egyetemen (1969) végzett. Marosvásárhelyen a Kisipari Termelőszövetkezetek Megyei Szövetségének közgazdásza, törvényszéki tisztviselő, nyomdai korrektor, majd jogtanácsos is. 1995-ben a Marosvásárhelyi Higiena Szövetkezettől vonul nyogdíjba. A Népújság külső munkatársa.

1974-től jelennek meg humoros írásai és karikatúrái írókról, tudósokról és művészekről A Hét, Utunk, Korunk, Új Élet és a napilapok hasábjain. 1978 és 1981 között Kép a keretben címmel interjúsorozatot közölt a Vörös Zászlóban többek közt Molter Károly, Bajor Andor, Oláh Tibor, Gagyi László, Szőcs István, Bálint Tibor, Bözödi György, Izsák József, Varró Ilona, Markó Béla, George Sbârcea karikatúrájával. Szerepelt a Korunk Galériában, az Igaz Szó és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház kiállításain, az Országos Grafikai Szalonban Kós Károlyról készített linómetszetét mutatta be (1978), résztvevője az Országos Humorszalonoknak, kiállított egy Nemzetközi Humorszalonon is a bulgáriai Gabrovóban (1979).

 

Kötete

Görbe Pantheon (Mvh., 2013.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük