Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Gyergyay Árpád (Kolozsvár, 1881. ápr. 27. 1952. ápr. 1. Kolozsvár) orvosi szakíró. Ifj. ~ Árpád és ~ Ferenc Pál apja. Szülővárosában az Unitárius Kollégium neveltje, orvosi oklevelét a kolozsvári egyetemen nyerte (1904), ahol a biológus Apáthy István, a belgyógyász Purjesz Zsigmond és a kórbonctanász Buday Kálmán tanítványa. Egészségtantanári, majd sebészműtői és tisztiorvosi minősítést is szerez, később pedig megkezdi szakosodását a fül-orr-gégészetben. Ösztöndíjjal Bécsben, Freiburgban, Bernben, Bázelben szakklinikákon dolgozik, hazatérve a sebészeti klinika adjunktusa, 1916-tól egyetemi rendkívüli tanár; 1919 és 1940 között magánkórházat vezet, az *EKE fürdőosztályának elnöke, az EME Orvosi Szakosztályának tagja. 1940-től a fül-orr-gégészet professzora, 1943-tól az orvosi kar dékánja, 1945 után magángyakorlatot folytat.

Gazdag gyakorlóorvosi és sebészi tevékenysége mellett már diákkorától tudományos munkát végzett. Első szakmai dolgozatát az Orvosi Hetilap közölte 1904-ben. Tudományos közleményei magyarországi (Orvosi Hetilap, Magyar Orvosi Archívum, Orvosképzés) és más külföldi szaklapokban (párizsi, berlini, római, stockholmi, bécsi, lipcsei fül-orr-gégészeti közlönyökben) jelentek meg. A román, magyar, német, osztrák, francia, olasz fül-orr-gégészeti társaságok tagja. Munkásságából kiemelkedik az orrgarat, a tuba és a hátsó orr-részek vizsgálómódszerének kidolgozása, ehhez különleges műszert gyártott. Eljárását külföldi szakértők is átvették. Behatóan tanulmányozta és elsőként írta le a fülkürt-mozgásokat, kidolgozta a hallószerv új boncolási módját, valamint önálló eljárását az orr és a melléküregek érzéktelenítésére; a 40-es években új halláselmélet megteremtésére *tett kísérletet.

Fontosabb munkái: Új utak a fülkürt megismerésére (Bp. 1932); Hanghullámok hatásmódja a csigára (Ifj. ~ Árpáddal, Kv. 1947); Irányhallás. Távolsághallás. Térhallás (Ifj. ~ Árpáddal, Kv. 1948).

-f -y [Kristóf György]: Lettországból Kolozsvárra jött meggyógyulni. *Keleti Újság 1931. szept 6. Gaal György: A tudós-orvos. *Igazság 1981. ápr. 19.; uő: A két Gyergyay. *A Hét 1981/26.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük