Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Henter Kálmán (Hosszúfalu, 1910. szept. 25. 1984. márc. 27. Marosvásárhely) orvosi szakíró. A marosvásárhelyi Róm. Kat. Gimnáziumban érettségizett (1928), oklevelét a kolozsvári egyetemen nyerte (1935), ugyanott a szemészeti klinikán kezdte pályáját (194044). Az orvosi kar átköltözése után Marosvásárhelyen a Szemészeti Klinikán tanársegéd, adjunktus, 1957-től nyugalomba vonulásáig (1973) főorvos.

Szakközleményeit az EME orvostudományi Értesítője, Orvosi Szemle, Oftalmologie s más hazai és külföldi folyóiratok, köztük a budapesti Szemészet közölte. Ezekben a hályogműtétek előkészítésével és technikájával, a szürkehályog kezelésével, e betegség korai megelőző terápiájával foglalkozott. Fugulyán Gergely és Simó Ferenc társszerzőségében eredeti módszert dolgozott ki a sympathiás szemgyulladás kezelésére, s azt más érhártyagyulladások esetében is jó eredménnyel alkalmazta. Több dolgozata a retinaleválásokat és a makulaszakadás konzervált szövettel történő befolyásolását tárgyalja. Leírta a szülészeti kora-újszülött osztályon észlelt, külső okokra visszavezethető, halmozottan előforduló zöldhályogformát és gyógyítását.

Társszerzője a Vasile Săbădeanu szerkesztésében megjelent Oftalmologia c. jegyzetnek (Mv. 1952), valamint a Dumitru Manolescu gondozta Curs de oftalmologie c. egységes tankönyvnek (1955).

Henter Kálmán (Hosszúfalu, 1910. szept. 25. – 1984. márc. 27., Marosvásárhely) – orvosi szakíró. A marosvásárhelyi Róm. Kat. Gimnáziumban érettségizett (1928), oklevelét a kolozsvári egyetemen nyerte (1935), ugyanott a szemészeti klinikán kezdte pályáját (1940–44). Az orvosi kar átköltözése után Marosvásárhelyen a Szemészeti Klinikán tanársegéd, adjunktus, 1957-től nyugalomba vonulásáig (1973) főorvos.

Szakközleményeit az EME Orvostudományi Értesítője, Orvosi Szemle, Oftalmologie s más hazai és külföldi folyóiratok, köztük a budapesti Szemészet közölte. Ezekben a hályogműtétek előkészítésével és technikájával, a szürkehályog kezelésével, e betegség korai megelőző terápiájával foglalkozott. Fugulyán Gergely és Simó Ferenc társszerzőségében eredeti módszert dolgozott ki a sympathiás szemgyulladás kezelésére, s azt más érhártyagyulladások esetében is jó eredménnyel alkalmazta. Több dolgozata a retinaleválásokat és a makulaszakadás konzervált szövettel történő befolyásolását tárgyalja. Leírta a szülészeti kora-újszülött osztályon észlelt, külső okokra visszavezethető, halmozottan előforduló zöldhályogformát és gyógyítását.

Társszerzője a Vasile Săbădeanu szerkesztésében megjelent Oftalmologia c. jegyzetnek (Mv. 1952), valamint a Dumitru Manolescu gondozta Curs de oftalmologie c. egységes tankönyvnek (1955).

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük