Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Herskovits Izidor (Zazar, 1894. nov. 25. 1944, Auschwitz) orvosi szakíró. ~ Jenő és ~ Ferenc testvére. A nagybányai gimnáziumban érettségizett, orvosi oklevelét a kolozsvári egyetemen szerezte (1919). Frontszolgálata után Nagyfentősön, majd Nagysomkúton körorvos; Bécsben a Holtzknecht-klinikán radiológiai szakképesítést szerzett. 1922-től Kolozsvárt folytat magánrendelést, a Zsidó Kórház létesítése után annak röntgenszolgálatát vezeti 1944-ig, egyidejűleg a Charité, majd Park Szanatórium röntgenszakorvosa. Főszerkesztője a kolozsvári Revista MedicalăOrvosi *Szemle folyóiratnak (192838). Tevékeny szerepet vállalt az EME orvosi szakosztályában és a Paul Ehrlich Orvosegyesületben. Hazai és magyarországi folyóiratokban megjelent közleményeiben (különlenyomatokban is) többek közt a tuberkulózis röntgenterápiájával, a röntgensugárzás okozta ártalmakkal, a húgyszervi kövek röntgenvizsgálatával foglalkozott.

Társszerzője a ~ Jenővel és ~ Ferenccel együtt írt Tratat practic de roentgenologie medicală c. munkának (Kv. 1933), mely Romániában az első gyakorlati radiológiai tankönyv volt, valamint az ugyancsak közös A hasüregi szervek röntgenvizsgálata c. szakmunkának (Kv. 1937).

Herskovits Izidor (Zazar, 1894. nov. 25. – 1944, Auschwitz) – orvosi szakíró. Herskovits Jenő és Ferenc testvére. A nagybányai gimnáziumban érettségizett, orvosi oklevelét a kolozsvári egyetemen szerezte (1919). Frontszolgálata után Nagyfentősön, majd Nagysomkúton körorvos; Bécsben a Holtzknecht-klinikán radiológiai szakképesítést szerzett. 1922-től Kolozsvárt folytat magánrendelést, a Zsidó Kórház létesítése után annak röntgenszolgálatát vezeti 1944-ig, egyidejűleg a Charité, majd Park Szanatórium röntgen szakorvosa. Főszerkesztője a kolozsvári Revista Medicală – Orvosi Szemle folyóiratnak (1928–38). Tevékeny szerepet vállalt az EME orvosi szakosztályában és a Paul Ehrlich Orvosegyesületben. Hazai és magyarországi folyóiratokban megjelent közleményeiben (különlenyomatokban is) többek közt a tuberkulózis röntgenterápiájával, a röntgensugárzás okozta ártalmakkal, a húgyszervi kövek röntgenvizsgálatával foglalkozott.

Társszerzője a Herskovits Jenővel és Herskovits Ferenccel együtt írt Tratat practic de roentgenologie medicală c. munkának (Kv. 1933), mely Romániában az első gyakorlati radiológiai tankönyv volt, valamint az ugyancsak közös A hasűri szervek Röntgen-vizsgálata c. szakmunkának (Kv. 1937).

 

Román nyelvű kötetei

Un caz rar de acroscleroză (Kv., 1937); Dispozitiv simplificat pentru radiografii selectate (Kv., 1937)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük