Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

honismereti vetélkedő a *Kaláka néven ismert romániai magyar televíziós adások során különböző vidékek, városok, iskolák benevezettjeinek részvételével rendezett beszámoló a szülőföld és munkahely sajátosságairól, a legjobb eredmények jutalmazásával.

Példaadó helyi kezdeményezés a *Hargita megyei Siménfalva, Kobátfalva, Rugonfalva és Tarcsafalva általános iskolát végző tanulóinak 1976 óta évenként megrendezett közös honismereti versenye. A "perefernum" (székely szóhasználatban jegyajándék) elnevezésű vetélkedő célja az országos érvényűre szabott iskolai tananyag helyi, sajátos elemekkel való bővítése, a kistáj történelmi múltjának, néprajzának megismertetése, a hagyományos értékek tudatosítása. A falusi csoportok néprajzi kisgyűjteménnyel, irodalmi műsorral neveznek be, s a vetélkedőn három tárgykörbe sorolható kérdésekre válaszolnak (gazdaság; irodalmi és történelmi évfordulók; környezetismerethelytörténetnéprajz). A vetélkedő ügyességi próbákkal zárul. A legtöbb pontot gyűjtött csoport (iskola) diófából készült vándorplakettet kap, a résztvevők közt helyezésüknek megfelelően könyvjutalmakat oszt szét a KISZ és a *Művelődési Otthon.

H. Szabó Gyula: Nyikó menti perefernum. *Művelődés 1976/8; uő: Vetélkedők a Perefernumtól a Kalákáig. *Művelődés 1978/4. Bodor Tibor: "Fújjuk, ugye, bátyám". *Hargita 1982. ápr. 7. Inczefi Tibor: Egy iskola hozományleveléhez. *A Hét 1983/3.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük