Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Jövő Társadalma, A 1925 szeptemberében indult Kolozsvárt "Társadalomtudományi és szociálpolitikai *szemle" alcímmel, *Aradi Viktor szerkesztésében. A havonta megjelenő lap célja a bevezető szerint: "…hogy megismertesse és az ember szolgálatába állítsa a társadalmi erőket. A társadalomtudomány feladata, hogy kultúrává finomítsa a civilizációt. Hogy a *szeretet oltárait emelje a félelem oltárainak romjai fölé. A Jövő Társadalma ennek a társadalomtudománynak propagálását tűzte ki céljául." A lap kommunista eszméket terjesztett, de hasábjai rendelkezésére álltak minden világszemléleti irányzatnak. Nem sugalmazni, hanem ébreszteni akart gondolatokat.

Az erősen megcenzúrázott 1927. augusztusi szám után a lapot betiltották. Ekkor a szerkesztő címváltoztatással játszta ki a cenzúrát, és 1927 októberében megindította a *Huszonegyedik Század c. lapot, mely teljesen megegyezik elődjével, még a számozás is folytatólagos. 1929 szeptemberében újra ~ cím alatt jelenik meg a lap, majd 1930-ban a januári, februári és májusi szám Bukarestben lát napvilágot.

A lap évfolyamai sok érdekes és értékes cikket közölnek mind külföldi, mind hazai szerzőktől, így N. Sz. Trubeckoj, I. Zimov, Clara Zetkin (a cenzúra csak a címet hagyta meg), Dienes László, Victor Cheresteşiu, Agota Maior (talán *Antal Márk álneve), Turnowsky Sándor, Salamon László, Kahána Mózes, *Kormos Éva szerepel írásaival. Könyvismertetései nemcsak hazai, hanem szovjet, amerikai, nyugat-európai megjelenésű társadalomtudományi művekre is kiterjedtek.

Gaal György: Aradi Viktor lapja A J. T. Könyvtári *Szemle 1973/2; uő: A J. T. *Aradi Viktor lapjának koordinátái. *Korunk 1983/10.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük