Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Kovács Ferenc (Temesvár, 1929. nov. 26.) műszaki író. Szülővárosában a Piarista Gimnáziumot végezte (1948), mérnöki diplomát ugyanitt, a Műegyetemen szerzett (1952). Mint mérnök fél évig dolgozott az aradi Vagongyárban, majd a Műegyetemen kezdte oktatói és tudományos pályáját. Doktorált (1969), a mechanizmusok és gépelemek tanszékének professzora (1970), a gépészmérnöki kar dékánja (1976).

Már középiskolás korában cikke jelent meg a *Gaudeamus c. diáklapban Temesvár műszaki problémáiról. Mint a gépi és természeti mechanizmusok, a mozgásátvitel, az ipari robotok, az elektronika-technológia-szintézis kutatója és előadója a román szakfolyóiratok mellett angol, csehszlovák, német, kanadai szakfolyóiratokban teszi közzé eredményeit. Multidiszciplináris újításai révén jutott el a robotszerkesztéshez; munkatársaival együtt ezzel nyerte el a Román Akadémia Traian Vuia-díját. Kutatásaiba bevonta hallgatóit, bevezetve az órarendbe is a kutatást és tervezést.

Mechanikai s az ipari, kiszolgáló és ellenőrző automatákkal foglalkozó öt egyetemi jegyzete mellett Dan Perju és George Savi társszerzőkkel közösen írt könyvet a mechanizmusok szintézisének új módszereiről (Tv. 1982). Egy és más ipari robotokról c. ismeretterjesztő írása a temesvári *Kisenciklopédia Kilátó c. 1983-as évkönyvében jelent meg. Kísérleteket folytat mesterséges érzékszervek létrehozására a gépekben (a látás és a hallás beprogramozása).

Rostás Zoltán: A téma: manipulátorok és robotok. Beszélgetés K. F.-cel. Visszajátszás. 1984. 96-104.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük