Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Kriza János Néprajzi Társaság , rövidítve KJNT 1990-ben alakult néprajzkutató tömörülés. A Gazda Klára, Könczei Csilla, *Pozsony Ferenc és *Zakariás Erzsébet kezdeményezésére keletkezett munkaközösség tiszteletbeli elnökévé *Almási István népzenekutatót választották, az egyik szakosztály élére *Nagy Olga népmesekutató került. A ~ elnöke *Pozsony Ferenc, a szász-magyar népi kapcsolatok kutatója, a szervezet Értesítőjének szerkesztői közt van Keszeg Vilmos, a kolozsvári egyetem magyar tanszékének néprajzi előadója. A társaság fennállása óta felmérte a romániai magyar néprajzkutatás eredményeit, és meghirdette az első országos néprajzi pályázatot, melyre 34 értékes dolgozat érkezett.

A szétszórtan élő, mintegy másfélszáz főnyi tagság már a megalakulás első évében vándorgyűléseken találkozott Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön, majd 1991-ben Szovátán, ahol román, szász, magyarországi, sőt japán vendégelőadók is szerepeltek. A farsangi szokások tárgykörét ez alkalommal Marosvásárhelyről Bálint Zsigmond fotóművész tárlata és a *Bandi Dezső irányította szövőasszonyok faliszőnyegeinek kiállítása egészítette ki.

A ~ Barabás László, Keszeg Vilmos, *Pozsony Ferenc és *Zakariás Erzsébet szerkesztésében Értesítő-sorozatot ad ki, melynek első két száma 1991-ben, kettős száma 1992-ben jelent meg Kolozsvárt, s megjelenés előtt a társaság Évkönyve is.

Barabás László: A néprajzban valami elkezdődött. Erdélyi *Figyelő 1991/8. *Zakariás Erzsébet: A KJNT idei első vándorgyűlése. *Művelődés 1992/4.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük