Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

munkásszínpad az 1928-ban Kolozsvárt alakult *Munkás Segély jótékony célú szervezet kísérlete olyan műkedvelő előadások rendezésére, melyek anyagi alapot nyújtanak elszegényedett vagy bebörtönzött dolgozók támogatására, s egyben nevelő értékű darabokkal helyettesítik a selejtes szórakoztató előadásokat a szakszervezeti *munkásság közéletében.

Első fellépése *Becsky Andor avantgardista felépítésű Láz c. darabjának bemutatása volt egy borlerakatban hevenyészett színpadon. Az előadás jelképes eszközökkel, de erős elvontságával inkább csak az értelmiségiek sorában keltett feltűnést. Folytatásképpen önállósult a *Studió színpad, ahol egy újabb Becsky-féle avantgardista darab, a Gyémányrabszolgák került bemutatásra s még inkább csak az érdeklődő irodalombarát polgárság elismerését váltotta ki. *Gaál Gábor a ~ eme fajtáját üdvözölte ugyan, de kifogásolta a formai csináltságot: "a mozgásnak és a szónak valami rafinált és túlértékelt keverésé"-t egyszerű kifejezés helyett. A ~ előadásait több-kevesebb sikerrel megismételték a külvárosokban.

(B. E.)

Szentgyörgyi Anna [Gaál Gábor]: Munkás kamaraszínpad Kolozsvárt. *Korunk 1930/3; újraközölve Válogatott Írások I. 1964. 348-49. Nagy István: Hogyan tovább? Önéletrajzi regény III. 1971. 104-111.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük