Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Bizottság 1993-ban alakult a Partium, a Bánság, a Szilágyság, Szatmár és Máramaros helytörténeti hagyományainak, történelmi emlékeinek felkutatására, ápolására és népszerűsítésére, a közönség honismereti nevelésére. Szervezetileg az *EKE Bihar megyei Osztályához tartozik, s a nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület védnökségét élvezi. Tagjainak száma az alapításkor 12 volt, ma megközelíti a 100-at. Elnöke Dukrét Géza, titkára Gyarmati Gábor, területi alelnökei az alakuláskor *Péter I. Zoltán (Bihar), *Kovách Géza (Arad), Bántó Bálint (Szatmár), *Major Miklós (Szilágyság), Véső Ágoston (Máramaros) és a később megválasztott Pálkovács István (Temes megye).

1994-től évente megrendezik a Partiumi Honismereti Konferenciát, amelyen egy-egy központi témában hangzanak el előadások (I. az egyházi műemlékekről, II. a partiumi honismereti és néprajzi kutatásokról, III. a partiumi temetőkről és azok műemléki jellegéről, IV. 1848/49 partiumi emlékeiről, V. a vidék várainak, kastélyainak, udvarházainak állapotáról, VI. a Partium Árpád-kori településeiről). Rendszeresen szervez a ~ honismereti találkozókat, csoportos kirándulásokat, ifjúsági és felnőtt-vetélkedőket honismereti témákról.

Kezdeményezője s többnyire kivitelezője is számos magyar vonatkozású emléktábla, emlékjel elhelyezésének, felújításának: Szentjobbon, Somoskő váránál, Réven, Nagyváradon, Érsemjénben, Aradon Kulcsár Andor helytörténész, Márton Gabriella (Ady első nagyváradi szerelme), *Bíró József művészettörténész, K. Nagy Sándor helytörténész, Szent László király, Fráter Loránd zeneszerző, Lóczy Lajos földrajztudós emlékére. Fényes Elekre, a magyar statisztika úttörő személyiségére emlékezve nemcsak emléktáblát helyeztek el szülőfalujában, Csokalyon, hanem évente Fényes Elek-díjjal jutalmazzák a helytörténeti munkában kiemelkedőket.

1994 óta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által kiadott *Partiumi Közlöny mellékleteként Partium címmel honismereti lapot jelentet meg a ~, s 1995-ben elindította a Partiumi Füzetek c. sorozatát, amelyben Benedek Zoltán, Bessenyei István, Borbély Gábor, Csernák Béla, Dánielisz Endre, Dukrét Géza, Jancsó Árpád, *Major Miklós helytörténeti, művelődéstörténeti, honismereti és műemlékvédelmi témájú kötetei jelentek meg.

Dukrét Géza: Partiumi füzetek. Könyvesház 1999/1. 33-34.

(D. Gy.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük