Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Petőfi-versenyek Országos romániai magyar műkedvelő csoportversengés az 1848-as forradalmak 100. évfordulója alkalmából. Az MNSZ kezdeményezésére indult versenyt Nagyváradon nyitotta meg ezer bihari dalos Bartók és Kodály szerzeményeivel 1947 decemberében. Kolozsvárt a centenárium alkalmából ezerötszáz kalotaszegi és mezőségi szereplő vonult fel. A tömegek részvétele főleg a Székelyföldön bontakozott ki. Az ünnepi versengésbe bekapcsolódtak a moldvai csángók is.

A helyi versenyeket 1948. jún. 27-én Marosvásárhelyen országos döntő követte, ahol a színjátszók közül Szováta műkedvelői *Kiss Jenő A fehér ember c. darabjával kerültek az élre. Az énekkarok versenyét a Kis-Küküllő megyei Vámosgálfalva dalosai, a táncos csoportokét pedig az Alsó-Fehér megyei Lőrincréve csűrdöngölő- táncosai nyerték meg. Külön elismerésben részesült a nagyváradi Carmen cipőgyár csoportja József Attila Döntsd a tőkét c. versének megzenésített előadásával, valamint a petrozsényi bányászifjak Ady-kórusa.

A ~ utolsó szakasza a népviseletbe öltözött csoportok és a munkásifjak felvonulásával zárult. Az ünnepi menet a hegyivadászok katonai zenekarával az élén az 1854-ben kivégzett Török János kollégiumi tanár emlékművét kereste fel koszorúival. A Kultúrpalotában népgyűlés keretében került sor a díjak kiosztására. Az élre jutott műkedvelő csoportok *Bandi Dezső erre az alkalomra készült bronzplakettjét kapták emlékbe.

A rendezvények jövedelme a *Petőfi-alap gyarapítását szolgálta.

Balogh Edgár: Férfimunka. Bp. 1986. 273-78.

(B. E.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük