Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Plugor Magor (Brassó, 1970. okt. 11.) költő, szerkesztő. ~ Sándor fia. Középiskolai tanulmányait a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban kezdte s a pannonhalmi Bencés Gimnáziumban fejezte be (1990), majd a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola és párhuzamosan a József Attila Tudományegyetem hallgatója, filozófia-irodalomelmélet szakon (1990-94). Ebben az időben kapta meg a JATE Faludy György-díját. Az Erdélyi Magyar Diákok Egyesülete kiadásában megjelenő Hátország egyik szerkesztője. Versei itt s a Tiszatáj, Romániában a Korunk, Látó, Művelődés, *Szivárvány hasábjain jelentek meg. Angyallétra c. verseskötetét a sepsiszentgyörgyi Castrum adta ki apja, *Plugor Sándor rajzaival (1995).

"Verseiben az egyszerűségre törekszik írja kritikusa, Hajdu T. László. Az egyértelműséget azonban elveti. A nyelv teremtő erejét közvetíti. Azt vallja, hogy a modernséget a századfordulót követően elhasználták. A személy felszabadítása zajlik a keresztény világkép visszahúzódásával." "Valamiféle világhatáron állunk: a költészet innen nézhet újra szerteszét." írja róla Fried István. Újabb kötete: Sinkapuszta (versek, 1998).

1996-ban áttelepült Szegedre.

Fried István: P. M. "fekete versei" elé. Tiszatáj 1994/6. Hajdu T. László: Angyallétrán. *Szemle 1995/3. Bogdán László: Ég és föld. Képek és árnyak. Háromszék 1996. márc. 9.

(B. Z.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük