Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Látó Az 1989-es decemberi fordulat után Marosvásárhelyt lépett az *Igaz Szó helyébe, mint a Romániai Írószövetség új szépirodalmi folyóirata. A saját keltezéssel évfolyamkezdő ~ címét Batsányi János A Látó c. verséről vette, mely a XVIII. század végén a francia forradalomtól a világ megújulását várta, hirdetve: "Uralkodjék köztünk ész, érdem, *igazság Törvény s egyenlőség, s te, áldott szabadság!" A Deák Ferenc borítólapjával induló lap főszerkesztője Markó Béla, helyettese Jánosházy György, az 1991/5-ös számtól Gálfalvi György, szerkesztői Farkas Árpád, *Káli István, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Nemess László, tördelő szerkesztő Kuti Márta. Az 1990. januári első számban vezérhelyen találjuk *Kányádi Sándor K. barátomnak c. versét, ezt szerzője még 1981-ben intézte Király Károlyhoz, aki már akkor szembefordult a diktatúrával, a marosvásárhelyi véres napokban pedig a megmozdult tömeg élére állt. A szám közli Páll Árpád egy ugyancsak eladdig nyilvánossághoz nem jutott beszélgetését *Sütő Andrással, s két magyarra fordított verssel szerepel a bukaresti forradalomban jelentős szerepet vállalt Mircea Dinescu.

A megjelenési gondokkal küzdő folyóirat a diktatúra idején a cenzúra által eltiltott drámákat, kisregényeket, dokumentumokat is közöl. Már az I. évfolyamban találkozunk *Mózes Attila A vénasszonyok nyara és *Bogdán László Senki földjén c. kisregényei mellett *Sütő András Az álomkommandó c., *Székely János Mórok és *Kányádi Sándor Kétszemélyes tragédia c. drámájával; a II. évfolyamban *Bálint Tibor Az elátkozott ház és *Káli István Jobbkéz-szabály c. folytatásos regényével, *Lászlóffy Csaba Szigorúan bizalmas c. történelmi kollázsával. Feltűnő dokumentum Szabédi László hátrahagyott Szabadság rabjai c. drámatöredéke (1990/4) és *Hervay Gizella 1980-ban kelt öninterjúja (1991/5).

A III. évfolyamban *Fodor Sándor bemutatja a székely kovácslegényből lett emlékíró Czirják Gergelyt, akinek Havasi gyopár c. önéletrajzából részleteket közöl a ~; itt kapunk történelmileg hiteles képet az 1940-es ördögkúti véres drámáról (1992/2). Nagy Pál töredékeket tesz közzé a Bözödi-hagyatékból (1992/4). Egy egész szám a bizantinizmus és ortodoxia kultúráját ismerteti (1992/5), a 65 éves *Sütő Andrást Farkas Árpád köszönti (1992/6).

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük