Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Schveiger (Schweiger) Ágnes (Dés, 1927. aug. 9.) – mezőgazdasági szakíró, szerkesztő. Középiskolái egy részét Désen és Kolozsváron, a Zsidó Líceumban végezte. 1944-ben deportálták, Auschwitzban, Rigában, majd Studhofban volt koncentrációs táborban, végül Lipcsében dolgozott egy repülőgépgyárban. 1945 áprilisában szabadult fel s 1945 őszén tért haza. Tanulmányait folytatva 1947-ben érettségizett ugyancsak a kolozsvári Zsidó Líceumban. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Mezőgazdasági Akadémia magyar tagozatán végezte (1952). 1953 januárjától a Tudományos Kiadó mezőgazdasági szakszerkesztője, majd a Mezőgazdasági és Erdészeti (a későbbi Ceres) Kiadó kolozsvári fiókjának szerkesztő munkatársa nyugdíjazásáig (1982). 1989 őszén Izraelben telepedett le.

Mintegy 300 könyv szerkesztője volt (többek között Az agronómus kézikönyve, Antal Dániel: Gabonafélék termesztése, Veress István: Almástermésűek és csonthéjasok termesztése és nemesítése, Péterfi István: Galambtenyésztés, Bodor Kálmán: Vadon termő gyógynövények stb.). Ezenkívül szerkesztette a kiadó *Kaleidoszkóp sorozatát. Fordított és szakmailag ellenőrzött számos, a Tankönyvkiadónál megjelent szakiskolai mezőgazdasági tankönyvet.

Főmunkatársa volt a Román–magyar, magyar–román mezőgazdasági szótárnak (társszerzők Gabriel Manoliu, Ion Bucur és Szalay András. Buk. 1980); társszerzője (Szalay Olgával és Tordai Máriával) a Gyümölcs- és zöldségfélék, hűsítők, italok, szörpök és teák c. kézikönyvnek (uo. 1985 = Kaleidoszkóp).

(B. K.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük