Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Somosdi Veress Károly (Somosd, 1954. júl. 15. – 1993. Mv.) – költő. Középiskoláit Marosvásárhelyen végezte. Dolgozott mint autóbádogos, újságárus, majd a marosvásárhelyi Állami Színházban volt díszletező munkás, kazánfűtő, közegészségügyi alkalmazott.

Az *Igaz Szó *Hídverők irodalmi körében tűnt fel, verseit 1975-től közölték hazai irodalmi folyóiratok. Versei – a kényszer diktálta „takarékosság” eredményeként – közös kötetben jelentek meg Demeter József Szóletétel c. kötetével, Idővel megtudod címmel (Buk. 1985 = Forrás). „…kevés szavú és indulatos költőnek ismerjük meg… – jellemzi őt Markó Béla. – Legnagyobb erénye talán a tömörség, pontosság, az a ritka képesség, hogy alig néhány szó mögül is elő tudja villantani szenvedélyes változtatni akarását, azt a termékeny elégedetlenséget, ami nélkül költő… nem is létezhet.” „Tulajdonképpen a szülőföldet írja…, de nem az ódai elragadtatás, nem a közhelyeket szájba rágó semmitmondás szintjén, hanem aggodalommal, szenvedéllyel és reménykedéssel” (*Igaz Szó 1985/6).

1990 után cikkeit Veress Berekesi Károly néven is szignálta. A székely­udvarhelyi múzeum megteremtőjéről, Haáz F. Rezsőről két alkalommal is közölt életrajzi összefoglalót (Művelődés 1983/12; Haáz F. Rezső: Udvarhelyi tanulmányok. Székelyudvar­hely 1994 = *Múzeumi Füzetek 10).

Markó Béla: Két költő. *Igaz Szó 1985/6.

(S. Zs.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük