Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Június 9-12. között immár 11. alkalommal szervezik meg a Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, a Kriterion Kiadó is gazdag programmal várjuk az érdeklődőket.

2022 tavaszán nagy lendülettel tértek vissza, sőt gyarapodtak a könyves programok, ami felüdülést jelent a könyvszeretőknek és a kiadóknak egyaránt. Idén már teljes pompájában tér vissza a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét is, melynek kiadónk nem csak standdal, de számos rendezvénnyel is részese lesz.

Június 10., péntek

16 órától a Helikon–Kemény János Alapítvánnyal közös szervezésben br. Kemény Jánosra, az íróra, irodalomszervezőre, színházi szakemberre és mecénásra, a XX. századi erdélyi magyar kulturális élet egyik legsokoldalúbb alakítójára emlékezünk. A két órás megemlékező programot H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója nyitja meg, mint az esemény házigazdája.

Kezdésként a Magyar Televízió által 1992-ben készített Kemény János báró filmjei c. dokumentumfilmet vetítjük le, majd Újvári Dorottya művészettörténész beszél a fényképezés és filmezés beágyazódottságáról az erdélyi nemesség körében. Ezután Cseke Péter irodalomtörténész tart rövid előadást Kemény kolozsvári indulásáról, végül – az épület emeletére felsétálva – Szebeni Zsuzsa színháztörténész nyitja meg a sepsiszentgyörgyi Magyar Intézet emlékkiállítását (a kiállítás a Könyvhét teljes időtartama alatt látogatható).

A Kemény-megemlékezést egy kis séta zárja: az érdeklődők Tamás Csilla, a Kriterion Könyvkiadó munkatársa vezetésével látogathatják meg Kemény János kolozsvári életének legfontosabb helyszíneit.

Mivel fontosnak tartjuk, hogy a közönség és az irodalmi szféra találkozásában ne csak a szerzők, hanem a szintén megbecsülendő munkát végző műfordítók is teret kapjanak, 18 órától ismét megszervezzük a Műfordítók kerekasztalát. A rendezvény házigazdája és a fordítói műhely moderátora idén is Benő Attila nyelvész lesz, aki ugyanakkor a 60-as évek romániai magyar fordításirodalmáról is tart egy rövid előadást. Előadótársa lesz Mitruly Árpád, aki fordításelméleti szempontból vizsgálja James Joyce Ulysses c. regényét, valamint Cseke Péter, aki Gelu Păteanu emlékét eleveníti fel.

Június 11., szombat

Szombaton 14 órától a Polis Kiadóval közösen mutatjuk be Cseke Péter tavaly megjelent, Páskándi Géza második alkotói korszakáról szóló kötetét. A szerző mellett Bíró Béla irodalomtörténész beszélget majd kötetről, korszakról.

Végül, de nem utolsó sorban 15 órától a nemrég megjelent Kolozsvár-oratórium, Kenéz Ferenc Szabadnak lenni mit jelent? c. kötetét mutatjuk be az Ünnepi könyvhét keretében. Szerzőről és szövegről Szántai János íróval beszélget H. Szabó Gyula, a kötet hangulatát pedig az Ampelopsis Versszínház rövid felolvasószínházi darabja idézi meg.

Eseményeinkre minden érdeklődőt szeretettel várunk – s ne feledjék, köteteinket 10-20% kedvezénnyel kaphatják meg Bánffy palota-beli standunknál a Köyvhét ideje alatt!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük