Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Életének 91. évében elhunyt Soó Zöld Margit grafikus, képzőművész, aki többek között a Kriterion Kiadó néhány kötetét is illusztrálta.

Veszteségekkel folytatódik 2022 koratavasza: március 8-án elhunyt Soó Zöld Margit képzőművész, grafikus, számos kiváló és emlékezetes könyvillusztráció megalkotója.

Soó Zöld Margit. Fotó: ©Barabás Miklós Céh

Soó Zöld Margit Kolozsvárott született 1931. július 9-én. Tanulmányait a kolozsvári Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán végezte 1950-56 között, Abodi Nagy Béla és Miklóssy Gábor tanítványaként. 1957-től nyugdíjazásáig a Napsugár grafikai szerkesztője volt. Elsősorban ifjúsági regényeket, meséskönyveket, versesköteteket, tankönyveket illusztrált, de komolyabb hangvételű, felnőtteknek szóló kötetekhez is jó érzékkel nyúlt hozzá, és saját, szabad művészi alkotásaiban sokszor jelenített meg komoly, sőt olykor komor gondolatokat, jeleneteket is. Munkásságát 2008-ban az EMKE Szolnay Sándor-díjával, 2012-ben Munkácsy-díjjal és Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el.

Az Aranyos Pillangó c. kötet illusztrációja

„Olajképeinek, pasztelljeinek színvilága változatosan gazdag, mégis visszafogott, sehol sem harsogó. A vörösesbarna és barnásvörös, a meleg sárga, a szürke barnába hajló változatai teremtik meg azt a bársonyos légkört, amely a meghittség hangulatát árasztja, legyen szó természeti tájról, utcarészletről vagy akár virágcsendéletről. (…) A tucatnyi tollrajz viszont, amely a modern grafika sajátosan látványos, szürrealisztikus-szimbolikus vonulatához sorolható, már más felfogásban készült. Bár a részletek itt is figurálisak, a természeti, florális, zoomorf, illetve antropomorf elemek drámai kompozíciókká állnak össze, amelyekben az epizód nem önmagában van, hanem környezetével egyetemben, képzettársítások révén válik szuggesztív, hangulatteremtő alkotássá. Ezek a munkák zaklatott vízióknak tűnnek, kozmikus mélységeket és szorongásokat vetítenek a néző elé.”

– írja róla Németh Júlia Soó Zöld Margit természetvallása című esszéjében. De bármilyen gazdag is volt alkotói munkássága, a legnagyobb ismertséget talán mégis a Napsugárnál végzett szinte hatvan évnyi munka hozta meg számára, hiszen figyelemfelkeltő, kedves alkotásain az erdélyi magyarság generációi nőttek fel. Zsigmond Emese, a Napsugár volt főszerkesztője így emlékezett meg róla:

„Itikénktől nem a Színes tinták feltételes módján kell búcsúznunk. Ő nem boldog lett volna, és nem kiszínezte volna, hanem boldog volt, és kiszínezte. Legalábbis a Napsugár, a Szivárvány és sok-sok gyermekkönyv lapjait.(…) amikor gyermekeknek rajzolt, boldogan, színesen szaladt a tolla, az ecsetje.”

Az Aranyos Pillangó c. kötet borítóképe

Kiadónkkal együttműködésben Soó Zöld Margit öt kötetet illusztrált, ezek közül talán a legismertebb a már három újrakiadást megért Aranyos Pillangó. Színes egyénisége, derűje, elvitathatatlan tehetsége nekünk is hiányozni fog. Számára békés nyugodalmat, szeretteinek vigasztalódást kívánunk!

A Kriterion Könyvkiadó közössége

Az Aranyos Pillangó c. kötet illusztrációja

 

/tcs/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük