ISBN: 978-973-26-1273-6

Kőváry László: Kolozsvár a XIX. században

55.00 lej

Leírás

Kőváry nem volt a „kincses város” szülöttje, de 1837-től haláláig élete e városhoz kötődött, s 1854-ben kötött házassága után már tisztes, háztulajdonos polgárnak számított. A város polgársága eleinte mint szerkesztőt tartotta számon. Az Ellenőr, az Erdély Naptár és a Korunk révén a széles néprétegekhez tudott szólni, s a városi ügyekben is bátran hallatta hangját. Kolozsvár szabad királyi városa részéről 1869-ben kapot  először megtisztelő feladatot: a kiegyezést követő első népszámlálás itteni bizottsága elnökéül választották. Az 1860-as évektől Kőváry több olyan bizottságban, választmányban kap tisztséget, amelyeknek raglétráján rendre felemelkedik, s a rendelkezésére álló adatokat összefoglalva kis füzetben jelenteti meg történetüket. A közösségi szerepvállalások mellett Kővárynak van egy egyéni várostörténeti jelentőségű kezdeményezése: a Kőváry-telep. A létrejövő négy utca közül az egyik máig az ő nevét viseli.

Az 1870-es és 1880-as években a köztiszteletben álló polgár és tudos minden jelentős kolozsvári esemény részese. A város szerteágazó tevékenységét a tiszteletbeli főjegyzői címmel ismrei el.

A Karolina tér sarkán, egykori házán ma is látható tábla:

ITT ÉLT ÉS ÍRTA / ERDÉLY ÉS MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETÉT / DR. ÚJTORDAI KŐVÁRY LÁSZLÓ TÖRTÉNETÍRÓ / A MAGYAR TUD. AKADÉMIA TAGJA STB. / SZ. 1819 – MEGH. 1907

További információk

Szerző

Kőváry László

Megjelenés éve

2023

Sorozat

Önálló köteteink

Szerkesztő

Rostás-Péter Emese

Gondozó

Gaal György

Műszaki szerkesztő

Virág Péter

Méret

17 x 24 cm

Borító

karton

Borítóterv

Matei László

Kötészet

ragasztott

Oldalszám

328

Támogatók

Nemzeti Kulturális Alap, Nemzetpolitikai Államtitkárság – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kőváry László: Kolozsvár a XIX. században” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük