ISBN: 978-973-26-1296-5

Lisztóczky László: „Szeretettel és barátsággal ajánlom”. Dedikált erdélyi könyveim könyve

43.00 lej

Leírás

„Szeretettel és barátsággal ajánlom” kötetnek az összeállítását elsősorban a valaha Tündérkertnek becézett országrész iránti szeretetem ösztönözte. Ez a szeretet akkor vált igazán intenzívvé, amikor az egri Dobó István Gimnázium magyartanáraként az egyik osztályomat 1973. augusztus 23. és 29. között Erdélybe vittem kirándulni. Annyira megragadott tájainak a szépsége, történelmi és művelődési emlékeinek a gazdagsága, ott élő testvéreink vendégszeretete, hogy az 1990-es évek közepéig minden évben legalább egyszer, olykor három-négy alkalommal is meglátogattam az utak során szerzett és folyton gyarapodó ismerőseimet és barátaimat, közöttük számos írót és költőt. Az említett kirándulás tényét és következményeit is dokumentálja ez a válogatás.

Több dedikáció az Egerben működő Dsida Jenő Baráti Kör tevékenységével függ össze, melynek mindmáig alapító elnöke vagyok. Ez a közhasznú irodalmi egyesület 1997. július 24-én alakult. Hármas célt tűzött maga elé: a Dsida-kultusz ápolását, a határon túli – főként az erdélyi – magyar kultúra népszerűsítését és kenyéradó városom szellemi életének a gazdagítását, Eger és Heves megye irodalmi hagyományainak a feltárását és közkinccsé tételét. Néhány dedikáló egy-egy rendezvényünk közreműködője vagy vendége volt.

Valamennyi olyan könyvet az összeállításba iktatok, amelyeknek erdélyi vonatkozása van. Tehát nemcsak az erdélyi szerzők által dedikáltakat, hanem azokat is, amelyeket más tájakon élő író erdélyi írótársának, barátjának, olvasójának ajánlott. Azokat is, amelyeknek a tárgya az országrészhez kötődik. A Partium Romániához csatolt vidékein született és az ott élt alkotókat sem mellőzöm. Nem felejtkezem meg a bukovinai és a moldvai csángómagyarokról sem.”

Lisztóczky László

További információk

Szerző

Lisztóczky László

Sorozat

Önálló köteteink

Szerkesztő

H. Szabó Gyula

Lektor

Deé Nagy Anikó, Hunyadi Zsuzsanna

Méret

13,5×20,5 cm

Borító

karton

Borítóterv

Tamás Csilla

Kötészet

ragasztott

Oldalszám

332

Támogatók

Dsida Jenő Baráti Kör (Eger)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Lisztóczky László: „Szeretettel és barátsággal ajánlom”. Dedikált erdélyi könyveim könyve” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük