ISBN: 978-973-26-1238-5

Nagy Botond: Mercur a keleti végeken I-II.

70.00 lej

Határszéli gazdasági környezet és üzleti modellek a dualizmus kori Háromszéken (1867-1918)

Leírás

ELSŐ KÖTET

Az erős nemzetgazdaság a 19. század közepétől minden modern állam legfőbb törekvéseinek egyike volt. Igyekeztek minél inkább bekapcsolódni a nemzetközi áruforgalomba, s ez jellemzően a protekcionizmus felé való orientáció jegyében zajlott – a szabadkereskedelem ellenében. A kétoldalú egyezmények feltételeit természetesen a nemzetközi diplomácia széljárása is jelentősen befolyásolta, ami hatványozottan érvényes volt az öreg kontinens keleti térségeire. Ezek a mozgások s az ipari tevékenység súlyának növelésére irányuló kormányzati ambíciók számottevően rányomták bélyegüket az osztrák–magyar vámterület és Románia határvidékén működő gazdaság összetett és képlékeny szerkezetére.

 

MÁSODIK KÖTET

Általános európai jelenség, hogy a 19. század közepétől a kormányzatok egyre inkább beavatkoztak a gazdaságok vérkeringésébe, lépéseik pedig egyaránt lehettek jótékonyak és hátráltatóak az üzleti tevékenységre. Háromszéki példákon azt követjük nyomon, miként használták ki egyes termelői ágazatok szereplői a kínálkozó lehetőségeket, hogyan reagáltak egy-egy felsőbb kezdeményezésű fordulatra, egyáltalán milyen üzleti képességekkel és tehetségekkel rendelkezett egy olyan székely szék – később vármegye –, amelyet a korabeli publicisztika, ennek alapján pedig a történetírás általában elmaradottnak könyvelt el.

További információk

Szerző

Nagy Botond

Megjelenés éve

2021

Sorozat

20. század

Szerkesztő

Jakabffy Tamás

Sorozatszerkesztő

Bárdi Nándor, Gidó Attila, Jakabffy Tamás

Méret

16 X 24 cm

Borító

keménykötés

Borítóterv

Matei László

Kötészet

varrott

Oldalszám

288+482

Támogatók

MTA Domus Hungarica Scientarium et Artium Ösztöndíj Alapítvány, Nemzetpolitikai Államtitkárság – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézet

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Nagy Botond: Mercur a keleti végeken I-II.” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük