ISBN: 978-973-26-1177-7

Tóth Károly Antal – Tóth Ilona: Egy szamizdat az életünkben

39.00 lej

A borítót Matei László tervezte

Cikkszám: 1177 7 Kategóriák: , Címkék: , ,

Leírás

Ez a könyv arról szól, hogy miképpen jött létre magyar nyelven Nagyváradon, vagyis a mai Románia nyugati határszélén az ország egyetlen földalatti folyóirata – orosz eredetű megnevezéssel: szamizdat –, hogyan működött annak a szerkesztősége, a lap milyen technikákkal készült, mily módon jutott nyomára és leplezte le a román titkosszolgálat, valamint – és nem utolsósorban – miként befolyásolta mindez egész családunk életét.

Mindaz, ami a szamizdat készítése és leleplezése idején velünk történt, és amit közben megéltünk, mindenekelőtt a feleségemmel, Tóth Ilonával és a velem készített interjúkból, valamint az e témában született önálló írásainkból ismerhető meg. Mindeközben néhány társunk egyéniségéről is gazdagodhatnak az olvasó ismeretei.

A kötet igen fontos írása a magnófelvétel alapján – a teljes hitelesség érdekében – szó szerint lejegyzett budapesti beszélgetés az Ellenpontokról (1986), amelyben nem sokkal az események után négyen (vagyis a szamizdatunk szerkesztőségének tagjai) igyekeztünk visszapergetni az eseményeket. Ennek a jelentősége akkor világlik ki jobban, ha az ottani megállapításokat egybevetjük azokkal a szóbeszédekkel és téves kijelentésekkel, amelyek mindmáig szinte meghamisítani törekednek az Ellenpontokkal kapcsolatos valós eseményeket.

További információk

Kötészet

varrott

Szerző

Tóth Károly Antal – Tóth Ilona

Megjelenés éve

2017

Borító

karton

Méret

16,5 cm X 24 cm

Oldalszám

492

Sorozat

Önálló köteteink

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tóth Károly Antal – Tóth Ilona: Egy szamizdat az életünkben” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük