Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Ha augusztus, akkor immár 14 éve Kolozsvári Magyar Napok. Idén is több eseményre hívjuk olvasóinkat.

Augusztus 13-20. között zajlik Kolozsvár egyik (ha nem a) legnagyobb magyar rendezvénye, a Kolozsvári Magyar Napok. Az eseményre mi is készültünk három könyvbemutatóval, illetve természetesen a könyvutcában is számos érdekességgel várjuk majd a vásárolni vágyó olvasókat.

Kedden, augusztus 15-én délelőtt 11 órától a kiadónk ötven éves történelmét áttekintő Kriterion 50+ c. kötetünket mutatjuk be a Bocskai-házban, egy vidám, hangulatos beszélgetés keretében.

Az 1970. január elsejétől működő Kriterion Könyvkiadó 2020-ban töltötte be ötvenedik évét. A fél évszázados fordulóra színes programtervvel készült a kiadó, többek között egy dokumentumfilmmel is, melynek interjúfelvételei 2018-ban el is készültek. Az eltervezett rendezvénysort, mellyel a könyvkiadónak kívántunk em­­léket állítani, olyképpen, hogy a romániai nemzetiségi könyvkiadás előzményeire és a többi kiadó munkálkodására is vessünk egy-egy pillantást, a közbejött fejlemények, elsősorban a világjárvány meglehetősen szétzilálta. Alig néhány beszélgetést, kiállítást tudtunk megszervezni, s ez akadályozta meg – reményeink szerint: egyelőre – a tervezett dokumentumfilm elkészültét is. Ám az összegyűlt videóanyag eleve kínálta a lehetőséget, hogy az interjúkat kötetbe rendezzük. Ez lett a Kriterion 50+, ami kapcsán egy jó hangulatú, lazább hangvételű, filmes bejátszásokkal tarkított beszélgetést tervezünk tartani, felelevenítve az elmúlt 50+ év legfontosabb pillanatait ugyanúgy, mint a legvidámabb perceket is.

A kötetről és a Kriterion történetéről Dávid Gyula irodalomtörténész, a volt kolozsvári fiókszerkesztőség egykori vezetője, Tekei Erika, a kötet szerkesztője, Simonffy Katalin televíziós riporter, a videóinterjúk készítője és H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója beszélget majd.

Ugyancsak 15-én délután 18 órától legújabb kötetünket mutatjuk be Gaal György történész, a kötet gondozója és Egyed Ákos akadémikus közreműködésével. A Kolozsvár a XIX. században c. kötetet Kőváry László jegyzi, aki korának prominens képviselőjeként adott képet a 19. századi Kolozsvár korabeli állapotáról.

Kőváry nem volt a „kincses város” szülötte, de 1837-től haláláig élete e városhoz kötődött, s 1854-ben kötött házassága után már tisztes, háztulajdonos polgárnak számított. Kolozsvár szabad királyi városa részéről 1869-ben kapott először megtisztelő feladatot: a kiegyezést követő első népszámlálás itteni bizottsága elnökéül választották. Az 1860-as évektől Kőváry több olyan bizottságban, választmányban kap tisztséget, amelyeknek ranglétráján rendre felemelkedik, s a rendelkezésére álló adatokat összefoglalva kis füzetben jelentette meg történetüket. A több, mint 200 éve született „Erdély történésze” emlékét az írásaiból összeállított Kolozsvár a XIX. században c. kötettel eleveníti fel a kiadó. A beszélgetésre a Bocskai-ház Óváry termébe várjuk az érdeklődőket.

Végül, de nem utolsó sorban szombaton, augusztus 19-én 13 órától várjuk az érdeklődőket, ismét csak a Bocskai-házba, ahol Nagy Botond Mercur a keleti végeken c., a 20. század sorozat 4. tagjaként megjelent kötetét mutatjuk be

Az erős nemzetgazdaság a 19. század közepétől minden modern állam legfőbb törekvéseinek egyike volt. Igyekeztek minél inkább bekapcsolódni a nemzetközi áruforgalomba, s ez jellemzően a protekcionizmus felé való orientáció jegyében zajlott – a szabad kereskedelem ellenében. A kétoldalú egyezmények feltételeit természetesen a nemzetközi diplomácia széljárása is jelentősen befolyásolta, ami hatványozottan érvényes volt az öreg kontinens keleti térségeire. Ezek a mozgások s az ipari tevékenység súlyának növelésére irányuló kormányzati ambíciók számottevően rányomták bélyegüket az osztrák–magyar vámterület és Románia határvidékén működő gazdaság összetett és képlékeny szerkezetére. Ennek a bonyolult rendszernek a működését igyekszik feltárni és számbavenni Nagy Botond a Mercur a keleti végeken. Határszéli gazdasági környezet és üzleti modellek a dualizmus kori Háromszéken (1867–1918) c. kötetben, melyet Ferenczi Szilárd történésszel beszélgetve mutat be a 14. Kolozsvári Magyar Napok közönségének.

 

A könyvbemutatók mellett a Magyar Napok könyvvásárán is részt veszünk majd, standunknál számos kedvezménnyel és izgalmas kötetekkel várjuk majd az olvasni szeretőket a KMN könyvutcájában. Szép, mozgalmas hetet, izgalmas „magyarnapozást” kívánunk minden kedves olvasónknak!

 

/tcs

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük