ISBN: 978-973-26-1282-8

Kriterion 50+

60.00 lej

Interjúkötet a Kriterion Könyvkiadó több mint 50 éves történetéről.

Leírás

„Hogyan készült ez a könyv? Lassan.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a Kriterion fennállásának 50. évfordulójára dokumentumfilm készül. Ennek előkészítésére 2018-ban interjúsorozatot vettünk fel, melynek rendeltetése eredetileg a dokumentálás lett volna. A Simonffy Katalin kidolgozta projekt első szakaszára jelentős támogatást kapott a Magyar Művészeti Akadémiától. Ennek köszönhetően rögzítettünk az év folyamán 13 beszélgetést, arra töreked­ve, hogy ne csak a kiadó (egykori) munkatársait szólaltassuk meg, de abból a körből is (szerzők, grafikusok, éppenséggel családtagok), mely meghatározó szerepet játszott abban, amit egy szóval – de több nyelven – Kriterionnak nevezünk.

Az interjúkat hárman készítettük: Simonffy Katalin és e sorok szerzője, legtöbbször együtt kérdeztünk. Társunk volt Mosoni Emőke, a bukaresti tévé magyar adásának főszerkesztője is, aki a »hóhérakasztásban« volt nagy segítségünkre. Köszönettel tartozunk az operatőröknek is, akik rögzítették a beszélgetéseket.

Az eltervezett rendezvénysort, mellyel a könyvkiadónak kívántunk em­­léket állítani, olyképpen, hogy a romániai nemzetiségi könyvkiadás előzményeire és a többi kiadó munkálkodására is vessünk egy-egy pillantást, a közbejött fejlemények, elsősorban a világjárvány meglehetősen szétzilálta. Alig néhány beszélgetést, kiállítást tudtunk megszervezni, s ez akadályozta meg – reményeink szerint: egyelőre – a tervezett dokumentumfilm elkészültét is. Ám az összegyűlt videóanyag eleve kínálta a lehetőséget, hogy az interjúkat kötetbe rendezzük, miután a szövegeket elküldtük szerzőiknek, az interjúalanyoknak szerkesztésre, átfésülésre, az írásbeli közléshez igazításra. Reményeink szerint a Bartha Katalin Ágnes gondozta korábbi interjúkötet (Egy nemzetiségi könyvkiadó a diktatúra évtizedeiben (1969–1989), Polis Könyvkiadó – Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Kolozsvár, 2020.) után is maradt éppen elég elmondanivaló a Kriterion-jelenségről.

Abban a reményben nyújtjuk át az olvasónak a kötetet, hogy nem csak egy sajátos, a maga nemében egyedülálló intézményt ismerhet meg alaposabban – persze szubjektív visszaemlékezések révén, de képet alkothat a könyvkiadói viszonyokról, különös tekintettel a Kriterion Könyvkiadó első húsz évét felölelő küzdelmes »hőskorszakról«.”

 

További információk

Szerkesztő

Tekei Erika

Redactor

Tekei Erika

Megjelenés éve

2022

Apariție

2022

Méret

17 x 24 cm

Format

17 x 24 cm

Borító

keménykötés

Copertă

copertă tare

Borítóterv

Matei László

Copertă de

Matei László

Korrektor

Tamás Csilla

Corector

Ștefan Manasia

Kötészet

fűzött

Legătorie

cusut

Oldalszám

311

Pagini

311

Támogatók

Magyar Művészeti Akadémia, Nemzetpolitikai Államtitkárság – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Sorozat

Önálló köteteink

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kriterion 50+” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük