Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Hármas könyvbemutatót tartottunk a második székelyudvarhelyi Könyvünnepen.

2022. november 25-27. között szervezték meg, immár második alkalommal, a székelyudvarhelyi Könyvünnepet, a programnak idén a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár épülete adott otthont. A hangulatos kis könyvtár emeleti olvasótermében számos könyvújdonsággal ismerkedhettek meg az érdeklődők, többek között a Kriterion Könyvkiadó több kötetével is Charles Boner Erdély terményei és népe c. friss kötete kapcsán.

A beszélgetés során, mintegy megalapozva a Boner-kötet bemutatását, a Kriterion két korábbi, ugyanazon sorba illeszkedő kötetéről ejtettek pár szót a beszélgetőtársak: MOLNOS Ferenc, a Sóvidék TV szerkesztő-műsorvezetője, aki John Paget Magyarország és Erdély c. könyvének főbb érdekességeit skiccelte fel a hallgatóság előtt, valamint H. SZABÓ Gyula, aki Auguste de Gerando Erdély és az erdélyiek c. kötetéről ejtett pár szót. A két, pár évtizeddel korábban megjelenő XIX. századi útleírás-monográfia nem csak azért izgalmas előképe a Boner-féle kötetnek, mert felvillantja az erdélyi lakosság sokszínűségét, és segít a különféle nézőpontok összehasonlításában, hanem azért is, mert mérhetővé teszi Erdély XIX. századi fejlődését, európai jelenlétét és beágyazódottságát (vagy annak hiányát) is. 

Molnos Ferenc

H. Szabó Gyula

A két korábbi kötet mintegy 15 perces áttekintése után az idei megjelenésű Boner-kötet következett a sorban, melyről – izgalmas részletkérdésekre is kitérve – CSORTÁN Ferenc, a könyv fordító-gondozója beszélt, megspékelve beszélgetőtársai kiegészítéseivel. A családias hangulatú bemutatón résztvevő maroknyi, de elhivatott és érdeklődő közönség egy gazdag, nem csak a kötet, hanem a fordítás technikai mélységeibe is bepillantást nyújtó beszélgetésen vett részt, s biztosak vagyunk benne, hogy élményekkel, új tudással gazdagabban távoztak.

Csortán Ferenc

Köszönjük a bemutató beszélgetőtársainak, Csortán Ferencnek és Molnos Ferencnek, hogy vállalták a részvételt, valamint köszönjük a Könyvünnep szervezőinek, hogy lehetőséget teremtettek a könyvesek és könyvszeretők találkozására! Reméljük, ez értékteremtő lelkesedés a továbbiakban sem szűnik meg, és még sok találkozóra ad majd alkalmat a székelyudvarhelyi Könyvünnep.

 

/tcs/

A beszélgetés szerkesztett videóváltozatát hamarosan megtekinthetik kiadónk youtube-csatornáján. Fotók: Tamás Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük