Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Gergely Jenő (Vízakna, 1913. nov. 8.) jogi szakíró, közíró. Középiskolai tanulmányait a nagyenyedi Bethlen Kollégiumban (1930), jogi tanulmányait a kolozsvári egyetemen végezte (1937), itt szerzett doktorátust (1938). Törvényszéki bíró Besztercén, majd a büntetőjog előadótanára a Bolyai Tudományegyetemen (194959), közben bíró a kolozsvári törvényszéken, 1957-től a törvényszék alelnöke.

Tudományos dolgozatai a Justiţia Nouă, Legalitatea Populară, Revista Română de Drept hasábjain jelentek meg, népszerűsítő cikkeit a Korunk, Dolgozó Nő, *Igazság, *Előre közölte. Tanulmányai elsősorban az anyagi büntetőjog köréből valók, ezen belül főleg a huliganizmus és a közvagyon elleni bűncselekmények kérdéseit tárgyalja. Gyakran foglalkozik a bíróságok szervezési kérdéseivel, főként a népi ülnökök és a bíráskodási bizottságok (comisiile de judecată) működésével. Családjogi tanulmányai a házasság intézményének védelméről szólnak, ehhez a témakörhöz kapcsolódnak a fiatalkorúak bűnözését tárgyaló írásai. Foglalkoztatják alkotmányjogi kérdések is, jelentősek a szocialista törvényesség érvényesítését szorgalmazó cikkei (A szocialista törvényesség sérthetetlensége. *Előre 1967. nov. 25.; A törvényesség szocialista demokráciánk létértelme. *Igazság 1968. márc. 29.). Írásaiban a dialektikus materialista módszernek a jogtudomány kérdéseire való alkalmazásával foglalkozik.

Munkái: A huligánság (Mócsy Lászlóval, Jogi Kis Könyvtár, 1957); Aplicarea dialecticii materialiste în drept (az Országos Ügyvédi Tanács kiadványa, 1957); Büntetőjog Különös rész (egyetemi jegyzet, 1958).

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük